Bulion warzywny z lubczykiem

Tagi:

Bulion warzywny z lubczykiem to baza dla wielu zup. Jeśli nie macie świeżego lubczyku, to można go zastąpić selerem naciowym. Przygotowanie domowego bulionu warzywnego jest naprawdę bardzo proste. Wymaga jedynie nieco czasu. Kiedyś chciałam przyspieszyć ten proces i postanowiłam przygotować bulion w szybkowarze i niestety to nie był ten sam bulion, który gotujemy na małym ogniu mniej więcej półtorej godziny. Jedno jest pewne bulion musi sobie spokojnie pyrkotać pod przykryciem, aby wydobyć smak warzyw.

Jeśli nie wykorzystacie od razu całego bulionu, to można przelać go do woreczków i zamrozić. Zawsze warto przygotować go sobie nieco więcej, na zapas.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera (korzeń)
  • kawałek pora ( część zielona)
  • 2 gałązki lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól do smaku
  • 1,5 litra wody
  • 1 cebula

Przygotowanie:

  1. Marchewkę i pietruszkę obieramy. Ja zostawiam je zawsze w całości,ale można je pokroić na mniejsze kawałki. Seler obieramy.
  2. Warzywa wrzucamy do garnka (por, seler, marchew, pietruszka).
  3. Cebulę nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem. Powinny pojawić się czarne bąble.
  4. Całość zalewamy 1,5 litra wody i dodajemy 2 gałązki lubczyku.
  5. Do garnka wrzucamy też liście laurowe i ziele angielskie. Opcjonalnie można też dodać dwa ziarna pieprzu.
  6. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godziny.
  7. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą. Bulion zazwyczaj przelewam przez sitko, ale nie jest to konieczne.

Na bazie bulionu warzywnego można przygotować:

Zupę szczawiową z jajkiem i chrupiącym boczkiem

Zupę z liści młodej rzodkiewki

Zobacz też

2 Comments

  • Ewa napisał(a):

    Dzień dobry. Mam może niezbyt mądre pytanie, ale debiutuje w roli karmicielki rodziny. Mam małe dziecko, czy można taki bilion zamrozić w woreczkach do kostek lodu? Nie straci swoich walorów smakowych. Jak długo można takie kostki przechowywać i jak rozmnażać? Pozdrawiam

    • Jola napisał(a):

      Witaj Ewo,

      oczywiście bulion można zamrozić. Ja przelewam go do zwykłych woreczków do zamrażania ( nie używam tych do kostek lodu, bo więcej z nimi „zabawy”). W formie zamrożonej bulion można przechowywać do 2 miesięcy.

      Natomiast świeży bulion można przechowywać w lodówce do 3 dni. Trzymamy go pod przykryciem, aby nie wchłonął zapachów lodówki.

      Pozdrawiam serdecznie i życzę wielu sukcesów kulinarnych 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *