Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup

Tagi:

Uwielbiam chrupiące dodatki do zup. Moim faworytem są tradycyjne lub ziołowe grzanki, ale pochrupać w zupie można też groszek ptysiowy, śniadaniowe płatki kukurydziane, a także chipsy warzywne.

Chipsy warzywne są nie tylko świetną przekąską, ale także pysznym dodatkiem do kremowych zup. Sprawdziłam to na sobie i swoich domownikach, byli miło zaskoczeni. A jak przygotowuję takie chipsy warzywne? Szybko. Wystarczy porządnie wyszorować warzywa, pokroić je w cienkie plasterki obieraczką do jarzyn lub nożykiem, skropić oliwą, dodać ulubione przyprawy i upiec w piekarniku.

Z jakich warzyw przygotować chipsy warzywne? Ja przygotowałam z buraków, topinamburu, marchewki i pietruszki.

chipsy topinambur IMG_0563

chipsy topinambur IMG_0569

Ale na chipsy warzywne nadają się wszystkie warzywa korzeniowe, chociaż z chrzanem bym się nie odważyła :) Buraki wybrałam moje ulubione, podłużne. Starałam się wybrać niezbyt duże, takie, żeby łatwo było przerobić je za pomocą obieraczki do jarzyn na plasterki. Ale okazało się, że o wiele łatwiej było mi pokroić cienko buraczka zwykłym ostrym nożem. Z obieraczką szło mi gorzej i na dodatek wszystko wokół, włącznie ze mną, było upaćkane bordowymi kropeczkami. Szczęśliwie sok z buraków dobrze się spiera, więc za bardzo się nie przejmowałam.

Obieraczka (ale tylko jedna z trzech, które mam!) sprawdziła się dobrze przy marchewce, pietruszce i topinamburze. Nożem również można cieniutko pokroić warzywa, więc najlepiej spróbować i tak, i tak. Wszystko zależy zapewne nie tylko od sprzętu, ale i techniki „plasterkowania”.

chipsy warzywne IMG_0579

Warzywa na chipsy warzywne wcale nie muszą być małe, choć ja takie wybierałam, żeby można było chipsami posypać zupę na talerzu. Oczywiście docelowo chipsy będą dużo mniejsze, niż plasterki przed wstawieniem do piekarnika, bo się mocno skurczą.

A w związku z tym, że moje warzywa się skurczyły, zrobiło się tych chipsów tak jakby… mało. Dlatego warto przygotować się na kilkukrotne zapełnienie blaszki, bo z jednej pełnej blaszki surowych plasterków warzyw zrobi nam się jedna trzecia blaszki plasterków gotowych do chrupania.

Przygotowałam też chipsy z jarmużu. Po jarmuż sięgam od czasu do czasu, ugotowałam już pyszny krem z jarmużem, często robię też koktajl z jarmużem, choć zdecydowanie wolę koktajle ze szpinakiem. O chipsach z jarmużu słyszałam, ale dopiero przy okazji przygotowywania chipsów warzywnych naszło mnie na chipsy z jarmużu. Były świetne, idealnie chrupiące. W sam raz na przekąskę, choć jako dodatek do zupy niestety się nie sprawdziły, ze względu na to, że są wyjątkowo kruche. Jednak gdyby ktoś z Was chciał takie chipsy przygotować, wystarczy listki jarmużu poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować je oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 150°C na około 5 minut. Dobrze jest pilnować jarmużu w piekarniku, bo szybko może się spalić. Gotowy będzie gdy stanie się chrupki, ale wciąż musi pozostać zielony.

chipsy warzywne IMG_0647

Jakie przyprawy pasują do chipsów warzywnych? Wydaje mi się, że mogą to być po prostu „nasze ulubione”. Ja do plasterków marchewki dodałam odrobinę chili, a chipsy pietruszkowe i z topinamburu doprawiłam oliwą czosnkową. Możemy wykorzystać zioła prowansalskie, czubrycę, wszystko, co lubimy. Oczywiście z umiarem, zarówno przy przyprawianiu, jak i skrapianiu oliwą. Ja do pierwszej partii chipsów marchewkowych dodałam hojnie zbyt dużo oliwy i chipsy były tłuste.

chipsy warzywne IMG_0594

Jest kilka metod przygotowywania chipsów. Niektórzy radzą, żeby obrać warzywa, inni, żeby nie obierać. Nie obrałam, tylko dobrze wyszorowałam. Wyszły pyszne. Chipsy można trzymać dłużej w mniej nagrzanym piekarniku lub krócej w bardziej nagrzanym. Przetestowałam obie metody i za każdym razem otrzymałam pyszne chipsy. Jeśli się zdarzy, że Wasze chipsy będą miękkie po upływie czasu pieczenia, można je przetrzymać dłużej, ale już w wyłączonym piekarniku.

Przygotowując chipsy, najlepiej nie piec różnych gatunków warzyw na raz, ponieważ niektóre z nich mogą być gotowe szybciej – jeśli pozostaną w piekarniku za długo, czekając aż pozostałe będą gotowe, spalą się.

A na koniec podpowiem, żeby chipsy warzywne dodawać tuż przed podaniem zupy, na przykład podać je w osobnej miseczce. Podobnie jak grzanki czy groszek ptysiowy, chipsy warzywne będą chłonąć wodę i stracą na chrupkości, jeśli pozwolimy im bezkarnie moczyć się w zupie :)

chipsy warzywne IMG_0639

Składniki:

  • ulubione warzywa korzeniowe (marchewka, pietruszka, topinambur, burak)
  • oliwa
  • ulubione przyprawy: sól, pieprz, suszone zioła

Przygotowanie:

  1. Warzywa podczas mycia dokładnie szoruję szczoteczką, nie obieram.
  2. Kroję w jak najcieńsze plasterki obieraczką do jarzyn, nożem lub tarką.
  3. Przekładam plasterki do miski, skrapiam oliwą (nie za dużo, żeby chipsy nie były tłuste), dodaję ulubione zioła i przyprawy, mieszam delikatnie, ale dokładnie.
  4. Wykładam na papier do pieczenia tak, by plasterki nie leżały jeden na drugim, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę ok. 20 minut, często sprawdzając, czy chipsy już się nadają do wyciągnięcia z piekarnika. Im cieńsze plasterki, tym szybciej będą gotowe.

Smacznego!

chipsy warzywne IMG_0615

Sprawdźcie nasze pomysły na zupy z chipsami warzywnymi:

krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki

 

Zobacz też

  • allie

    Czy czipsy trzeba zużyć od razu, czy dają się przechowywać (jeśli tak, to w jaki sposób)?

    • Agata

      Szczerze mówiąc nigdy nie przechowywałam takich chipsów, zawsze zjadamy je na bieżąco. Myślę, że można je przechowywać kilka dni, najlepiej w puszce lub innym szczelnym naczyniu. To suszone warzywa i trochę oliwy, nic nie powinno się stać.