Chłodnik buraczkowy na zsiadłym mleku z baby leaves

Tagi: , ,

Chłodnik buraczkowy na zsiadłym mleku, tradycyjny, ale dla urozmaicenia podany z młodymi listkami buraka. Apetyczny i dietetyczny. W sam raz na upalne dni. Jeśli macie buraczki z botwinką, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby i botwinka trafiła do zupy. Wówczas nasz chłodnik będzie przypominał ten litewski, do którego idealnym dodatkiem poza baby leaves będzie jajko. Smacznego!

Chłodnik buraczkowy na zsiadłym mleku z baby leaves:

  • 5 sztuk buraczków
  • 2 ogórki gruntowe
  • 0,7 l zsiadłego mleka
  • cebulka ze szczypiorem
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • ząbek czosnku
  • sól morska i pieprz czarny do smaku
  • garść mikroliści buraczka (baby leaves)

Przygotowanie:

  1. Buraczki myjemy, obieramy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Ogórki myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o mniejszych lub większych oczkach – według uznania. Podobnie postępujemy z buraczkami.
  3. Do miski przekładamy starte warzywa, dodajemy porządnie wymieszane zsiadłe mleko. Dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki dla przegryzienia smaków.
  4. Chłodnik podajemy hojnie posypany młodymi listkami buraczka (zamiast mikroliści możemy wykorzystać kiełki buraczka).

chłodnik buraczkowy

 jak zrobić chłodnik buraczkowy?

Sposoby na chłodnik buraczkowy

chłodnik buraczkowy - przepis

chłodnik buraczkowy - jak zrobić?

chłodnik buraczkowy - składniki

Przepis na chłodnik buraczkowy

Sposoby na chłodnik buraczkowy

Składniki - chłodnik buraczkowy

chłodnik buraczkowy - jaki przepis najlepszy?

Najlepszy przepis na chłodnik buraczkowy

Młode listki i kiełki to dodatek idealny na lato, ale nie tylko! Zobacz inne przepisy na zupy z kiełkami i młodymi warzywami:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *