Chłodnik buraczkowy z fetą

Tagi:

W oczekiwaniu na lato przygotowałam kolejny już chłodnik. Tym razem wybrałam mój ulubiony smak – buraczkowy. Chłodnik buraczkowy z fetą ma piękny, delikatnie buraczany kolor wchodzący w lekki fiolet. Uwielbiam takie optymistycznie kolorowe zupy.

A dlaczego warto jeść chłodniki?

Po pierwsze są bardzo proste w przygotowaniu i nie znam innej zupy, którą tak szybko się przyrządza. Wystarczy pokroić składniki, wymieszać , schłodzić i obiad mamy gotowy. Po drugie to danie niskokaloryczne, które chłodzi nasz organizm od środka. Przynosi ulgę w upalne i gorące dni. Po trzecie to prawdziwa dawka witamin w naturalnej postaci!

(z podanych składników można przygotować 4 porcje zupy)

Składniki:

  • 2 ogórki gruntowe ( lub 3/4 szklarniowego )
  • 5 rzodkiewek
  • 200 g fety
  • pęczek szczypiorku
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • Chłodnik buraczkowy Winiary 1 szt.
  • 300 ml wody

Przygotowanie:

  1. Chłodnik buraczkowy Winiary zalewamy 300 ml wrzącej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia (do temperatury pokojowej).
  2. Wystudzony chłodnik mieszamy z jogurtem naturalnym.
  3. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę razem z rzodkiewkami i fetą.
  4. Warzywa i ser dodajemy do zupy i delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę do schłodzenia.
  5. Porcję zimnej zupy tuż przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Chłodnik buraczkowy

Chłodnik buraczkowy

Chłodnik buraczkowy

Chłodnik buraczkowy

Polecam też :

Orzeźwiający chłodnik z awokado

Chłodnik litewski z miętą

Chłodnik do picia

Lekki chłodnik z czosnkiem niedźwiedzim i wędzonym łososiem

Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *