Chłodnik buraczkowy z malinami i kwiatami jadalnymi
Tagi: chłodnik

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
W lipcu przepisy na orzeźwiające chłodniki rządzą na naszym blogu. Nie sposób ich nie pokochać! Był już chłodnik z krewetkami, był też chłodnik z kalarepą podany w lodowych miseczkach, więc czas na owocowy dodatek.
Maliny, jeżyny, wiśnie, porzeczki – wszystkie te owoce świetnie komponują się z chłodnikiem buraczkowym. Delikatne i lekko kwaśne maliny nadają zupie charakteru i to nie tylko od strony kulinarnej, ale też i wizualnej. Malinowy wzorek na tafli buraczkowej zupy wygląda jak różowy marmur! Dopełnieniem są tutaj płatki kwiatów jadalnych. Takie kwiaty znajdziecie na swoim balkonie, w ogrodzie lub u sprawdzonego ogrodnika. Ważne, aby pochodziły ze znanego i sprawdzonego źródła i nie były pryskane pestycydami.
Samo przygotowanie chłodnika zajmuje nie więcej niż dziesięć minut. Trzeba się jedynie uzbroić nieco w cierpliwość na czas schłodzenia zupy w lodówce.
(z podanych składników można przygotować około 4 porcje zupy)
Składniki:
Przygotowanie:
Polecam też:
Chłodnik z botwinką i jajkiem przepiórczym
Chłodnik miętowy z ogórkiem, awokado i pistacjami
Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem