Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami

Tagi:

Kolejny chłodnik, który zdecydowanie podbił moje serce i podniebienie. Lekki, o konsystencji śmietany z koperkiem, pietruszką, świeżym ogórkiem i krewetkami. Uwielbiam takie połączenia smakowe i choć do tej pory moim faworytem na gorące był chłodnik buraczkowy, ten koperkowo-czosnkowy również trafił na listę!

Kocham też potrawy, które przygotuję w kilka minut. Chłodniki są proste i szybkie w przygotowaniu i dają ogromne możliwości kulinarne. Ten chłodnik powstał z myślą o kolacji. Lekko pikantne krewetki zanurzałam w zupie jak w sosie. Całość smakowała rewelacyjnie, ale jeśli nie lubicie ostrych dań, to możecie pominąć ostrą paprykę lub zastąpić ją słodką.

(z podanych składników można przygotować około 4 porcje zupy)

Składniki:

  • 1 chłodnik czosnkowo-koperkowy Winiary
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 150 g krewetek
  • pęczek pietruszki
  • pęczek koperku
  • 1 cytryna
  • 300 ml wrzącej wody
  • sól i pieprz do smaku (do krewetek)
  • 1/2 pikantnej papryczki pepperoni
  • 1/2 ogórka szklarniowego

Przygotowanie:

  1. Zawartość opakowania zalewamy 300 ml wrzącej wody. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  2. Krewetki oczyszczamy, solimy i skrapiamy sokiem z cytryny.
  3. Z papryczki usuwamy nasiona i kroimy ją w bardzo drobną kostkę.
  4. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy krewetki z papryczką. Dusimy pod przykryciem 5 minut.
  5. Wystudzony chłodnik mieszamy z jogurtem naturalnym i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
  6. Podajemy z krewetkami i obranym oraz pokrojonym w kostkę ogórkiem. Tuż przed podaniem posypujemy natką pietruszki i koperkiem. Można dodatkowo porcję zupy skropić odrobiną soku z cytryny.

Chłodnik czosnkowo-koperkowy

Chłodnik czosnkowo-koperkowy

Chłodnik czosnkowo-koperkowy - łatwy przezpis

Chłodnik czosnkowo-koperkowy - jak zrobić?

Chłodnik czosnkowo-koperkowy - sposoby

Lubicie chłodniki? Sprawdźcie nasze przepisy:

Chłodnik buraczkowy z fetą

Orzeźwiający chłodnik z awokado

Lekki chłodnik z czosnkiem niedźwiedzim i wędzonym łososiem

Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem

Chłodnik brzoskwiniowy z kwiatami jadalnymi

Zobacz też

2 Comments

  • Aleksandra Sip napisał(a):

    Och, wygląda wspaniale i pewnie równie wspaniale smakuje! Wypróbuję!

    • Agata napisał(a):

      Bardzo się cieszę <3 Też już powoli przymierzam się do chłodników, pogoda na Dolnym Śląsku na razie jak najbardziej im sprzyja. Na blogu mamy ich sporo, a będzie jeszcze więcej. Pozdrawiam i życzę smacznego!

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *