Chłodnik czosnkowo-ziołowy z kurczakiem i macą
Tagi: chłodnik, zupa czosnkowa, zupa koperkowa, zupa ziołowa

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
Sezon na chłodniki w pełni. Dzisiejsza propozycja to coś w sam raz dla miłośników czosnku i ziół. Chłodnik czosnkowo-ziołowy z kurczakiem i macą jest pełnowartościowym posiłkiem, który sprawdzi się idealnie w porze lunchu czy podczas pikniku. Do przygotowania chłodnika czosnkowo-ziołowego potrzeba jedynie 20 minut! Nie zapomnijcie go tylko porządnie schłodzić.
Składniki:
- 1 ogórek zielony
- Pęczek rzodkiewek
- Pęczek koperku
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml maślanki
- 1 chłodnik czosnkowo- koperkowy WINIARY
- 400 g polędwiczek z kurczaka
- Suszone zioła (rozmaryn, oregano, tymianek)
- Oliwa
- Chlebek maca
- Pieprz i sól
Przygotowanie:
- Kurczaka myjemy, obieramy , skrapiamy oliwą i nacieramy ziołami, pieprzem oraz solą. Tak przygotowane mięso odstawiamy na pół godziny do lodówki.
- Zawartość opakowania Chłodnik… mieszamy z 300 ml gorącej wody, studzimy.
- Koperek siekamy. Rzodkiewki i ogórka obieramy i ucieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy jogurt, oraz przygotowany wcześniej Chłodnik… Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, schładzamy w lodówce.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy przyprawionego kurczaka. Krótko obsmażamy – tak, aby mięso zachowało swoją soczystość.
- Chłodnik czosnkowo-ziołowy podajemy z kawałkami kurczaka i chlebkiem maca.