Chłodnik czosnkowo-ziołowy z kurczakiem i macą

Tagi: , , ,

Sezon na chłodniki w pełni. Dzisiejsza propozycja to coś w sam raz dla miłośników czosnku i ziół. Chłodnik czosnkowo-ziołowy z kurczakiem i macą jest pełnowartościowym posiłkiem, który sprawdzi się idealnie w porze lunchu czy podczas pikniku. Do przygotowania chłodnika czosnkowo-ziołowego potrzeba jedynie 20 minut! Nie zapomnijcie go tylko porządnie schłodzić.

Składniki:

  • 1 ogórek zielony
  • Pęczek rzodkiewek
  • Pęczek koperku
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml maślanki
  • 1 chłodnik czosnkowo- koperkowy WINIARY
  • 400 g polędwiczek z kurczaka
  • Suszone zioła (rozmaryn, oregano, tymianek)
  • Oliwa
  • Chlebek maca
  • Pieprz i sól

Przygotowanie:

  1. Kurczaka myjemy, obieramy , skrapiamy oliwą i nacieramy ziołami, pieprzem oraz solą. Tak przygotowane mięso odstawiamy na pół godziny do lodówki.
  2. Zawartość opakowania Chłodnik… mieszamy z 300 ml gorącej wody, studzimy.
  3. Koperek siekamy. Rzodkiewki i ogórka obieramy i ucieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy jogurt, oraz przygotowany wcześniej Chłodnik… Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, schładzamy w lodówce.
  4. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy przyprawionego kurczaka. Krótko obsmażamy – tak, aby mięso zachowało swoją soczystość.
  5. Chłodnik czosnkowo-ziołowy podajemy z kawałkami kurczaka i chlebkiem maca.

chłodnik czosnkowo-ziołowy z kurczakiem i macą
czosnkowy chłodnik koperkowy
chłodnik czosnkowy - jakie dodatki?
Chłodnik czosnkowo-ziołowy
chłodnik z kurczakiem
chłodnik ziołowy

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *