Chłodnik do picia

Tagi: ,

W tym roku lato jest wyjątkowo ciepłe i słoneczne. Nie można narzekać na złą pogodę, no chyba, że ktoś nie lubi upałów. Dzisiaj serwuję obiad właśnie na takie letnie, gorące dni, czyli zimny chłodnik do picia z świeżym szczypiorkiem i koperkiem. Pomysł na przygotowanie tego chłodnika podsunęła mi nasza czytelniczka, Asik Rasińska.

Jako osoba wychowana na chłodnikach letnią porą nigdy nie zetknęłam się wcześniej z chłodnikiem przygotowanym w formie zimnego, orzeźwiającego napoju. Zgodnie ze wskazówkami przygotowałam do niego też gotowane młode ziemniaczki oraz jajko sadzone.

Kolejny już raz przekonuję się, że w prostocie tkwi siła. Przepis jest bardzo prosty. Taki obiad przygotuje każdy, a smakuje… rewelacyjnie. Pyszny, domowy obiad z dużą ilością zieleniny. Chłodnik do picia jest idealnym uzupełnieniem tego zestawu, choć może właściwie to chłodnik jest tu potrawą pierwszoplanową, a ziemniaki i jajko sadzone dla niego dodatkiem.

W każdym razie to trio jest idealne :)

Składniki:

  • młode ziemniaki
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (lub suszonego)
  • 400 g gęstego kefiru
  • 1/3 szklanki mleka
  • jajka

Przygotowanie:

  1. Do miski przelewamy kefir i mleko. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim.
  2. Koperek i szczypiorek drobno szatkujemy i dodajemy do chłodnika (część zostawiamy do ziemniaków i jajek).
  3. Gotowy chłodnik odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
  4. Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko posolonej wodzie. Jeśli są malutkie to zostawiamy je całe i nie kroimy na kawałki. Po ugotowaniu odcedzamy i odkładamy na talerzyki.
  5. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego i delikatnie wbijamy jajka. Od razu lekko posypujemy je solą i pieprzem.
  6. Schłodzony chłodnik przelewamy do kubków lub szklanek. Dodatkowo można jeszcze posypać szczypiorkiem i koperkiem.
  7. Podajemy z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym.

 zakochane-logo_0843

zakochane-logo_0840

zakochane-logo_0857

Szukacie też innych przepisów na pyszne chłodniki ?  Jeśli tak, to polecam :

Chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą

Chłodnik z jajkiem marynowanym

Chłodnik litewski z miętą

Zupa fit – orzeźwiający chłodnik z kiełkami

Zobacz też

  • monotema

    Znam ten chłodnik z dzieciństwa. Nie nazywało się go chłodnikiem, bo było to mleko zsiadłe ( takie od prawdziwej krowy ) rozbełtane, bo krowie zsiadłe mleko można kroić nożem. Do tego tylko sól i pieprz. Cudo!

  • Jola

    U mnie w domu mama przygotowywała chłodniki, ale taki w wersji do picia to dla mnie nowość . Zgadzam się , to cudo :) Idealny obiad w upalny dzień.
    Pozdrawiam serdecznie :)

  • Ola

    Ja do takiego letniego dania uwielbiam chłodnik – mizerię. Potarte na grubych oczkach ogórki z solą, pieprzem, posiekana cebulką zalane w zależności co mam kefirem lub maślanka ze śmietana

    • Jola

      Ola, pomysł z chłodnikiem – mizerią bardzo mi się podoba i też świetnie będzie pasować do młodych ziemniaków i jajka sadzonego.
      Pozdrawiam
      Ps. Pomysł zapisuję do przygotowania :)