Chłodnik jagodowy z miętą i pomarańczą
Tagi: chłodnik, zupa owocowa

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
Jako że sezon na truskawki powoli dobiega końca, w kuchni zaczynają królować nowe owoce sezonowe. Pod lupę bierzemy dziś jagody! Aksamitna zupa jagodowa to idealna propozycja na upały. Doskonale sprawdzi się w formie lekkiego obiadu. Smakowała będzie też o poranku – w formie śniadania. Wychodzi na to, że można ją zajadać o każdej porze dnia (a może nawet nocy…)! 🙂 Zaopatrzcie się zatem w jogurt naturalny, garść borówek i zmiksujcie coś wyjątkowo pysznego!
Podane proporcje są na ok. 3 porcje.
Składniki:
- 500 g jogurtu naturalnego
- 150 g jagód / borówki amerykańskiej
- 1 pomarańcza
- 1 Chłodnik jagodowy Winiary
- 2 łyżki serka mascarpone
- Szczypta cynamonu
- Świeża mięta
Przygotowanie:
- Chłodnik Jagodowy Winiary rozmieszaj w 200 ml wrzącej wody i odstaw do wystudzenia.
- W misce lub kielichu blendera umieść jogurt i serek mascarpone.
- Dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy, jagody lub borówki (zostawiając nieco do dekoracji), szczyptę cynamonu oraz ostudzony Chłodnik Jagodowy.
- Całość zmiksuj na gładką masę.
- Przed podaniem schłodź w lodówce przez min. 2 godziny.
- Jagodową zupę podawaj udekorowaną borówkami i listkami mięty.
Owoce sprawdzają się nie tylko w przepisach na słodkie zupy, ale też w prawdziwie wytrawnych daniach. Jeśli chcesz je przetestować, koniecznie sprawdź:
- Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty z musem jabłkowym i oscypkiem
- Zupa marchewkowa z hiszpańską pomarańczą
- Zupa krem z selera z gruszką
- Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą
- Egzotyczna zupa krem: marchew, kokos, awokado
- Zupa krem z pietruszki i gruszki
- Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
- Zupa z dyni pieczonej z pigwą
- Zupa krem z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi