Chłodnik jagodowy z miętą i pomarańczą

Tagi: ,

Jako że sezon na truskawki powoli dobiega końca, w kuchni zaczynają królować nowe owoce sezonowe. Pod lupę bierzemy dziś jagody! Aksamitna zupa jagodowa to idealna propozycja na upały. Doskonale sprawdzi się w formie lekkiego obiadu. Smakowała będzie też o poranku – w formie śniadania. Wychodzi na to, że można ją zajadać o każdej porze dnia (a może nawet nocy…)! :) Zaopatrzcie się zatem w jogurt naturalny, garść borówek i zmiksujcie coś wyjątkowo pysznego!
Podane proporcje są na ok. 3 porcje.

Składniki:

  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 150 g jagód / borówki amerykańskiej
  • 1 pomarańcza
  • 1 Chłodnik Jagodowy Winiary
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • Szczypta cynamonu
  • Świeża mięta

Przygotowanie:

  1. Chłodnik Jagodowy Winiary rozmieszaj w 200 ml wrzącej wody i odstaw do wystudzenia.
  2. W misce lub kielichu blendera umieść jogurt i serek mascarpone.
  3. Dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy, jagody lub borówki (zostawiając nieco do dekoracji), szczyptę cynamonu oraz ostudzony Chłodnik Jagodowy.
  4. Całość zmiksuj na gładką masę.
  5. Przed podaniem schłodź w lodówce przez min. 2 godziny.
  6. Jagodową zupę podawaj udekorowaną borówkami i listkami mięty.

chłodnik jagodowyPrzepis na chłodnik jagodowychłodnik jagodowy - sposobyPrzepis na chłodnik jagodowychłodnik jagodowy - jak zrobić?

 

Owoce sprawdzają się nie tylko w przepisach na słodkie zupy, ale też w prawdziwie wytrawnych daniach. Jeśli chcesz je przetestować, koniecznie sprawdź:

Zobacz też