Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem

Tagi:

Wraz z pojawieniem się pierwszych upałów, a na Dolnym Śląsku takie upalne dni przychodzą na długo przed nadejściem lata, na naszych stołach pojawiają się pierwsze chłodniki. Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem to prawdziwa bomba witaminowa. Świeże zioła i szpinak mają w sobie wielką moc, która w okresie przesilenia wiosennego jest naszym organizmom bardzo potrzebna. Chłodniki przynoszą prawdziwe orzeźwienie i pomagają przetrwać upały, a dodatkowo są niskokaloryczną alternatywą dla wielu potraw, na które nie ma się ochoty, kiedy za oknem skwar.

Drobno posiekane listki szpinaku i rukoli świetnie wkomponowały się w chłodnik jogurtowy. Moje dzieci nie za bardzo lubią takie liściaste obiekty w zupach, ale dzięki temu, że je starannie posiekałam, zostały wzięte za zwykłe zioła, które zawsze hojnie wsypuję do talerzy. Aż dziw, że w dzieciństwie byłam wielką przeciwniczką zieleniny i wszystkie listki skrupulatnie odławiałam ze swojej porcji!

Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem pysznie smakował schłodzony. W bardzo upalne dni, jakie mam nadzieję nadejdą w pełni lata, można do niego dodać kilka kostek lodu i przybrać listkami orzeźwiającej mięty.

Składniki:

  • opakowanie Chłodnika czosnkowo-koperkowego WINIARY
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • garść świeżego szpinaku (u mnie baby)
  • garść rukoli
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 jajka
  • po łyżce posiekanych ziół – koperku i szczypiorku
  • opcjonalnie: sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

  1. Chłodnik zalewam 300 ml wrzątku, mieszam i odstawiam do wystygnięcia.
  2. Szpinak i rukolę dokładnie myję, część listków rukoli odkładam do dekoracji, a pozostały szpinak i rukolę drobno siekam.
  3. Ogórka myję, obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
  4. Do przestudzonej zupy dodaję jogurt i dokładnie mieszam.
  5. Dodaję posiekany szpinak, rukolę, startego ogórka i świeżo posiekane zioła. Mieszam i odstawiam do lodówki na godzinę.
  6. Przed podaniem można doprawić chłodnik odrobiną soku z cytryny. Chłodnik podaję z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo, udekorowany listkami rukoli.

chłodnik IMG_1131

chłodnik IMG_1095

chłodnik IMG_1064

chłodnik IMG_1141

chłodnik IMG_1192

chłodnik IMG_1240

chłodnik IMG_1205

Na nadchodzące lato polecam także:

chłodnik na zsiadłym mleku z ziołami

chłodnik fit z kiełkami

chłodnik litewski z miętą

chłodnik z cukinii i serka śmietankowego

chłodnik z rzodkiewką

chłodnik z jajkiem marynowanym

chłodnik do picia

chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami

Zobacz też

2 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *