Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wraz z pojawieniem się pierwszych upałów, a na Dolnym Śląsku takie upalne dni przychodzą na długo przed nadejściem lata, na naszych stołach pojawiają się pierwsze chłodniki. Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem to prawdziwa bomba witaminowa. Świeże zioła i szpinak mają w sobie wielką moc, która w okresie przesilenia wiosennego jest naszym organizmom bardzo potrzebna. Chłodniki przynoszą prawdziwe orzeźwienie i pomagają przetrwać upały, a dodatkowo są niskokaloryczną alternatywą dla wielu potraw, na które nie ma się ochoty, kiedy za oknem skwar.
Drobno posiekane listki szpinaku i rukoli świetnie wkomponowały się w chłodnik jogurtowy. Moje dzieci nie za bardzo lubią takie liściaste obiekty w zupach, ale dzięki temu, że je starannie posiekałam, zostały wzięte za zwykłe zioła, które zawsze hojnie wsypuję do talerzy. Aż dziw, że w dzieciństwie byłam wielką przeciwniczką zieleniny i wszystkie listki skrupulatnie odławiałam ze swojej porcji!
Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem pysznie smakował schłodzony. W bardzo upalne dni, jakie mam nadzieję nadejdą w pełni lata, można do niego dodać kilka kostek lodu i przybrać listkami orzeźwiającej mięty.
Komentarze 0