Chłodnik litewski z awokado

Tagi: ,

Wraz z początkiem maja na naszych stołach pojawiły się pierwsze chłodniki. Dziś pogoda może nie do końca sprzyja chłodnikom, jednak mój apetyt na nie, pomimo lekkiego chłodu wcale nie zmalał. Dziś proponuję Wam chłodnik litewski z awokado.

Do przygotowania chłodnika potrzebna będzie botwinka z buraczkami, ale jeśli nie uda Wam się takiej kupić (jak widać, mi się nie udało), młode buraczki może zastąpić wciąż pyszny burak zeszłoroczny. Dzięki dodatkowi takiego buraka chłodnik nabierze piękny intensywny kolor.

Ponieważ botwinkę trzeba wcześniej ugotować i wystudzić, a później jeszcze dobrze schłodzić chłodnik w lodówce, trzeba mieć na uwadze, że od rozpoczęcia gotowania, do zjedzenia chłodnik minie trochę czasu. Warto jednak poczekać.

Dodatek awokado do chłodnika to zdrowa porcja nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 iomega-9, a także zastrzyk młodości w postaci witaminy E. Pokrojone w plasterki lub kostkę będzie stanowić świetne tło dla innych warzyw wykorzystanych do przygotowania chłodnika.

Z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje chłodnika.

Chłodnik litewski z awokado:

  • pęczek botwinki
  • pół dojrzałego awokado
  • 70-80 dag gęstego jogurtu
  • 0,5 l rosołu
  • pół pęczka rzodkiewki
  • 3 ogórki gruntowe
  • pół pęczka koperku (lub cały, gdy jest  mały)
  • sok z połówki cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • opcjonalnie: mały burak

Przygotowanie:

  1. Botwinkę dokładnie płuczemy, siekamy (osobno łodyżki, osobno listki. Buraczki dokładnie szorujemy, kroimy w plasterki lub kostkę. Jeśli botwinka była bez buraczków, buraka zeszłorocznego myjemy, obieramy i kroimy w ćwierćplasterki.
  2. Rosół zagotowujemy, dodajemy buraczki i posiekane łodyżki, dodajemy odrobinę soku z cytryny i szczyptę cukru. Gotujemy, aż buraczki zmiękną. Dodajemy posiekane listki i gotujemy jeszcze 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
  3. Kiedy zupa będzie miała temperaturę pokojową, łączymy ją z jogurtem.
  4. Dodajemy umyte i pokrojone w kostkę rzodkiewki i ogórki, dodajemy posiekany koperek. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  5. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia na min. 1 godz.
  6. Podajemy z pokrojonym w kostkę lub plasterki awokado

Zobacz też

2 Comments

  • Gloria napisał(a):

    Przepis ok, tylko ten rosół… Przecież chłodnik podaje się na zimno, więc zawartość rosołu w zupie spowoduje, że zimny tłuszcz pozostanie nam na zębach…

    • Agata napisał(a):

      Jadłam już kilka chłodników na rosole, zawsze były pyszne. Może to kwestia tłustości rosołu, ja zazwyczaj zdejmuję nadmiar skóry, nikt u mnie nie lubi tłustych rosołów. Pozdrawiam 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *