Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Tagi: , ,

Dotarły i do nas – prawdziwe upały. Czas, kiedy każdą wolną chwilę najchętniej spędzamy na wolnym powietrzu, ew. w klimatyzowanej kawiarnii, rzadko jednak w kuchni. Dobrze zatem ugotować szybko i najlepiej na zapas. Niekoniecznie dużo, gdyż w upale apetyt zwykle miewamy mniejszy. Nasza propozycja to klasyka z zaskakującym, wyrazistym dodatkiem: chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką. 

Z podanych składników przygotujesz 4 porcje chłodnika. 

Składniki:

  • CHŁODNIK
  • pęczek botwinki z dużymi burakami
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 4 ogórki gruntowe
  • 6 marynowanych rzodkiewek
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 400 ml kefiru
  • Sól i pieprz
  • 4 jajka
  • MARYNOWANE RZODKIEWKI
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml octu jabłkowego
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżki cukru
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1/4 łyżeczki ziaren gorczycy
  • Kilka goździków

Przygotowanie:

  1. Rzodkiewki umyć, usunąć liści i ogonki, pokroić na połówki. 
  2. Przełożyć do dwóch wyparzonych słoików. 
  3. Do każdego dodać ząbek czosnku. 
  4. Przygotować zalewę: do niewielkiego garnka wlać 60 ml wody, dodać sól, pieprz, cukier, gorczycę i goździki. Dokładnie wymieszać i podgrzewać – do zagotowania. Kiedy zalewa się zagotuje, odstawić do wystudzenia. 
  5. Rzodkiewki zalać zimną marynatą.Odstawić na 3 dni. Następnie marynowane rzodkiewki są gotowe, przetrwają kilka miesięcy bez pasteryzowania. 
  6. Pęczek botwinki dokładnie wypłukać. Buraki wyszorować. 
  7. Buraki pokroić w kostkę. Liście botwinki posiekać.
  8. Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w drobną kostkę. 
  9. Zagotować bulion, wrzucić do niego pokrojone marchewki, pietruszki oraz buraki, gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, następnie dodać liście botwiny. Gotować przez kolejne 5 minut – do momentu, kiedy botwina będzie miękka, lecz wciąż jędrna. Ostudzić. 
  10. W międzyczasie ogórki utrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  11. Rzodkiewki odsączyć z zalewy. Pokroić w plasterki lub “ósemki”. 
  12. Do ostudzonego wywaru z warzywami dodać utarte ogórki, pokrojone rzodkiewki. 
  13. Dolać kefir. Całość dokładnie wymieszać. 
  14. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  15. Chłodnik porządnie schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień. 
  16. Serwować z jajkiem ugotowanym na półmiękko. 


Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *