Chłodnik na zsiadłym mleku z ziołami

Tagi: ,

Chłodnik na zsiadłym mleku z dodatkiem kremowej śmietany z ziołami – pyszny, orzeźwiający, idealny na prawdziwe upały, po których tradycyjnie przychodzą popołudniowe burze. Do chłodnika można podać jajko na twardo pokrojone w ósemki, młode ziemniaczki okraszone chrupiącymi skwarkami i posypane świeżym koperkiem, kromkę żytniego chleba z masłem prosto z lodówki.

Zsiadłe mleko często przygotowuję w domu z mleka filtrowanego niepasteryzowanego z dodatkiem kefiru. Mleko wlewam do garnka, dodaję pół kubeczka kefiru, odstawiam w ciepłe miejsce, a raczej ustawiam z boku, na kuchennym blacie. Potem wystarczy poczekać dwa dni, aż mleko się porządnie zsiądzie. Właśnie na trzeci dzień smakuje już tak, jak zsiadłe mleko z glinianego garnuszka, który stał u moich rodziców w kuchni. Podobno zsiadłe mleko można przechowywać nawet tydzień, ale nasze znika już tego samego dnia, w którym ogłoszę, że już się zsiadło.

Chłodnik na zsiadłym mleku z ziołami najlepiej smakuje mocno schłodzony, dlatego, choć przygotowanie zajmuje ciut ponad kwadrans, trzeba jeszcze poczekać około godziny, aż się dobrze schłodzi w lodówce.

Składniki:

  • 3 szklanki zsiadłego mleka
  • 50 ml kremowej śmietany
  • trzy zielone ogórki gruntowe
  • nieduży buraczek
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka posiekanej kolendry i koperku
  • pół łyżeczki cukru drobnego lub łyżeczka płynnego miodu
  • sól morska
  • pieprz czarny

Przygotowanie:

  1. Buraczka obieram, kroję na pół i gotuję do miękkości około 15 minut.
  2. W tym czasie ogórki myję, obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
  3. Zsiadłe mleko dobrze mieszam, żeby nie było grudek, dodaję do niego śmietanę, starte ogórki, ugotowanego, ostudzonego i startego na tarce o grubych oczkach buraczka.
  4. Doprawiam do smaku cukrem, solą i pieprzem, odstawiam do lodówki na około godzinę.
  5. Podaję ze świeżymi ziołami.

Wszystkim wielbicielom chłodników polecam także krem ze szparagów na zimno.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *