Chłodnik ogórkowo-bazyliowy
Tagi: chłodnik, zupa ogórkowa, zupa ziołowa

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
Aromatyczna bazylia, ogórek i świeża maślanka. Orzeźwiający, dietetyczny chłodnik ogórkowo-bazyliowy do przygotowania w zaledwie 10 minut to propozycja dla wszystkich dbających o linię bądź mających ochotę na coś sycącego i jednocześnie wyjątkowo lekkiego! Pesto do chłodnika ogórkowo-bazyliowego najlepiej zrobić samemu, jeśli jednak zależy nam na czasie, możemy skorzystać z gotowego, kupionego w sklepie. Chłodnik ogórkowo-bazyliowy z pesto tradycyjnie podamy w misce lub talerzu, alternatywnie: w kubku ze słomką. Takie rozwiązanie idealnie sprawdzi się np. na pikniku, spodoba się także najmłodszym!
Chłodnik ogórkowo-bazyliowy:
- 3 ogórki
- 4 łyżki pesto bazyliowego
- 300 ml maślanki
- świeża bazylia
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ogórki obieramy i ucieramy na tarce (duże oczka).
- Utarte ogórki przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy pesto i maślankę.
- Doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy garść liści świeżej bazylii.
- Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Chłodnik ogórkowo-bazyliowy podajemy schłodzony, udekorowany liśćmi świeżej bazylii.