Chłodnik ogórkowo-bazyliowy

Tagi: ,

Aromatyczna bazylia, ogórek i świeża maślanka. Orzeźwiający, dietetyczny chłodnik ogórkowo-bazyliowy do przygotowania w zaledwie 10 minut to propozycja dla wszystkich dbających o linię bądź mających ochotę na coś sycącego i jednocześnie wyjątkowo lekkiego! Pesto do chłodnika ogórkowo-bazyliowego najlepiej zrobić samemu, jeśli jednak zależy nam na czasie, możemy skorzystać z gotowego, kupionego w sklepie. Chłodnik ogórkowo-bazyliowy z pesto tradycyjnie podamy w misce lub talerzu, alternatywnie: w kubku ze słomką. Takie rozwiązanie idealnie sprawdzi się np. na pikniku, spodoba się także najmłodszym!

Chłodnik ogórkowo-bazyliowy:

  • 3 ogórki
  • 4 łyżki pesto bazyliowego
  • 300 ml maślanki
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ogórki obieramy i ucieramy na tarce (duże oczka).
  2. Utarte ogórki przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy pesto i maślankę.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy garść liści świeżej bazylii.
  4. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Chłodnik ogórkowo-bazyliowy podajemy schłodzony, udekorowany liśćmi świeżej bazylii.

chlodnik bazyliowo-ogórkowy
chłodnik ogórkowy z bazylią
chłodnik ogórkowy z pesto z bazylii
ogórkowy chłodnik bazyliowy
chłodnik ogórkowy z pesto bazyliowym

Zobacz też