Chłodnik ogórkowy z melonem, mozzarellą i świeżą miętą

Tagi:

Chłodnik ogórkowy zaspokaja głód, gasi pragnienie, przynosi orzeźwienie. A do tego pysznie smakuje! Dzisiejszy chłodnik ogórkowy z melonem, mozzarellą i miętową nutą świetnie sprawdzi się w gorące dni, których na progu lata nie brakuje. Upały, nadciągajcie!

Chłodnik ogórkowy z melonem, mozzarellą i świeżą miętą:

  • opakowanie Chłodnika ogórkowego Winiary
  • 2 duże opakowania jogurtu naturalnego
  • 4 ogórki gruntowe
  • opakowanie mozzarelli mini
  • pół melona (najlepiej o zielonym lub żółtym miąższu)
  • garść listków świeżej mięty
  • kilka gałązek koperku
  • sok z połówki cytryny

Przygotowanie:

  1. Zawartość opakowania chłodnika ogórkowego przesypujemy do wysokiego naczynia, zalewamy 300 ml wrzątku, mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Ogórki myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż na pół, łyżeczką usuwamy nasiona, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Koperek drobno siekamy.
  4. Do wystudzonej zupy dodajemy jogurt, drobno posiekany koperek i starte na tarce ogórki, mieszamy.
  5. Połowę chłodnika ogórkowego przelewamy do drugiego naczynia. Pozostałą część blendujemy i dodajemy do odlanej wcześniej zupy, mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
  6. Chłodnik ogórkowy podajemy lekko schłodzony. Po nalaniu chłodnika do miseczek dodajemy mozzarellę i kulki wydrążone z miąższu melona, dekorujemy listkami świeżej mięty.

Do zdjęć pozował mi melon z zieloną skórką, do chłodnika ogórkowego wykorzystałam jednak melona miodowego ze względu na kolor miąższu.

chłodnik ogórkowy

chłodnik ogórkowy z melonem

chłodnik ogórkowy z miętą, melonem i mozzarellą

chłodnik ogórkowy z mozzarellą, miętą i melonem

chłodnik ogórkowy z miętą

ogórkowo-miętowy chłodnik z serem mozzarella

ogórkowo-melonowy chłodnik z miętą i mozzarellą

melon z miętą

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *