Chłodnik ogórkowy z ziemniakami

Tagi:

Kiedy przychodzą lipcowe upały nie tylko nie chce się jeść, ale też najzwyczajniej w świecie nie chce się gotować. A przynajmniej nie za długo, bo stanie w kuchni nad garnkami produkującymi drugie tyle ciepła, które leje się z nieba, nie należy do przyjemności, chociaż dochodzące z nich zapachy mogą rekompensować wszelkie niedogodności.

Niby nie chce się jeść, a postawcie na stole chłodnik ogórkowy z ziemniakami (lub jakikolwiek inny przyjemnie orzeźwiający)! Zaraz nie wiadomo skąd zjawią się wszyscy domownicy i będą „milczkiem żwawo jedli”, dopóki nie pojawią się głosy sprzeciwu, gdy się okaże, że w garnku już pusto, a chętni na chłodnik jeszcze są.

Chłodnik ogórkowy z ziemniakami wymaga oczywiście wcześniejszego ugotowania ziemniaków, ale przecież nikt nie musi nad nimi w kuchni stać. Nich sobie wesoło pyrkają na kuchence, a w tym czasie można się zająć przygotowaniem chłodnika. Bo chłodnik ogórkowy aż się prosi o młode ziemniaczki.I o sporą dawkę świeżych ziół. A jeśli będziecie mieli ochotę, dodajcie do chłodnika także ćwiartki ugotowanego na twardo jajka. Smacznego 🙂

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje chłodnika.

Składniki:

  • 1 duże opakowanie kefiru (ok. 400g)
  • 1 duże opakowanie jogurtu (ok. 400g)
  • 0,5 kg ogórków gruntowych
  • mały ząbek czosnku
  • pieprz i sól do smaku
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • 4-6 szt młodych ziemniaków
  • łyżka masła
  • posiekany koperek do posypania ziemniaków

Przygotowanie:

  1. Ogórki obieramy ze skórki, myjemy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Kefir łączymy z jogurtem, dodajemy ogórki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zioła. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Odstawiamy chłodnik do lodówki na godzinę. Przed podaniem ewentualnie jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Chłodnik podajemy z ugotowanymi i okraszonymi masłem i świeżym koperkiem ziemniakami.

 

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *