Chłodnik z barszczem białym z botwinką i ogórkami małosolnymi

Tagi:

Gęsty, pożywny i bardzo na czasie. Chłodnik z barszczem białym z botwinką i ogórkami małosolnymi to idealna propozycja na gorące lato. Można się w nim zakochać już od pierwszego wejrzenia, bo ma przepiękny głęboki kolor. A kogo róż nie przekonuje, niech spróbuje, zakocha się od pierwszej łyżki. Chłodnik jest bardzo sycący, a gdy dodamy do niego jeszcze pokrojony w kostkę twaróg lub ćwiartki ugotowanego na twardo jajka, będziemy mogli zapomnieć o drugim daniu.

Składniki:

  • pęczek botwinki z buraczkami
  • opakowanie barszczu białego Nasza Specjalność Winiary
  • 4 ogórki małosolne
  • sok z cytryny
  • szczypta cukru
  • ząbek czosnku
  • szklanka jogurtu greckiego
  • łyżka posiekanego koperku

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy barszcz biały według instrukcji na opakowaniu, jednak w mniejszej ilości wody (0,5 l). Odstawiamy do przestygnięcia.
  2. W tym czasie buraczki z botwinki myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Listki i łodyżki drobno siekamy.
  3. Zagotowujemy 0,5 l wody, na wrzątek wrzucamy buraczki, dodajemy łyżkę soku z cytryny, gotujemy 5 minut, dodajemy posiekane łodyżki i listki, gotujemy kolejne 5 minut. Łączymy z barszczem białym, odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Do wystudzonej zupy dodajemy jogurt grecki, mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki małosolne i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny, szczyptą cukru.
  5. Schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Podajemy z posiekanym koperkiem.

Z podanych składników przygotujecie 4 porcje chłodnika.

chłodnik z barszczem białym - przepis

Przepis na chłodnik z barszczem białym

chłodnik z barszczem białym - sposoby

Sposoby na chłodnik z barszczem białym

Jak zrobić chłodnik z barszczem białym?

chłodnik z barszczem białym - czy jest dobry?

chłodnik z barszczem białym - ile się robi?

Jak doskonale widać w tym przepisie – barszcz biały to nie tylko tradycyjne danie wielkanocne. Zobacz inne nietypowe przepisy na barszcz biały:

Zobacz też