Chłodnik z botwinką i jajkiem przepiórczym

Tagi: , ,

Uwielbiam chłodniki wszelakiej maści! A moje ulubione to te z młodymi buraczkami. Dziś dla orzeźwienia serwuję chłodnik z botwinką i jajkiem przepiórczym, który ma piękny głęboki kolor. To jedna z tych zup, którą naprawdę je się oczami.

Chłodnik z botwinką i jajkiem przepiórczym przygotowuje się szybko. Młodym buraczkom, startym na tarce, wystarczy kilka minut gotowania. Trzeba jednak cierpliwości, aż zupa przestygnie, a później schłodzi się w lodówce. Dlatego warto chłodnik przygotować z samego rana. Można też sprytnie przygotować chłodnik na mniejszej ilości wody, a dodać kilka kostek lodu dla szybszego wystudzenia zupy.

Lubię gdy chłodnik jest lekko schłodzony, wtedy smakuje najlepiej i każda łyżka daje upragnioną ochłodę, ale nie powoduje gęsiej skórki. Ale oczywiście to rzecz gustu, jeśli wolicie zdecydowanie zimny chłodnik, pozostawcie go w lodówce nawet na 2-3 godziny.

Składniki:

  • pęczek botwinki z dużymi buraczkami
  • opakowanie Chłodnika Buraczkowego Winiary
  • 4 jajka przepiórcze lub 2 kurze
  • 2 ogórki gruntowe
  • 500 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki świeżo posiekanego szczypiorku (u mnie siedmiolatek)
  • szczypta kwasu cytrynowego
  • 2 łyżki świeżo posiekanego koperku

Przygotowanie:

  1. Buraczki oczyszczam, myję, obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Połowę łodyżek i listków drobno siekam.
  2. W garnku zagotowuję ok. 0,4 l wody, dodaję szczyptę kwasu cytrynowego, wkładam do wrzątku buraczki i posiekaną botwinkę, gotuję 10 minut.
  3. Zestawiam garnek z płyty, dodaję chłodnik buraczkowy Winiary, dokładnie mieszam i odstawiam zupę do wystygnięcia.
  4. Wystudzony chłodnik łączę z jogurtem, dodaję starte na tarce o dużych oczkach ogórki oraz świeżo posiekane zioła, mieszam, odstawiam do lodówki na godzinę.
  5. Jaja przepiórcze wkładam do rondelka, zalewam wodą i wstawiam do gotowania na średniej mocy płyty. Gotuję 2 minuty, zalewam zimną wodą.
  6. Chłodnik podaję z połówkami jajek przepiórczych.

chłodnik z botwinką IMG_2955

chłodnik z botwinką IMG_2952

chłodnik z botwinką IMG_2960

chłodnik z botwinką IMG_2989

chłodnik z botwinką IMG_2921

chłodnik z botwinką ogórek IMG_3035

chłodnik z botwinką IMG_3028

Wszystkim wielbicielom chłodników polecam także:

Zobacz też

2 Comments

  • Ewelina napisał(a):

    mam pytanie. nie dotyczy chłodnika choć na pewno sprobuję. pytanie dotyczy kremu z batatów z marchewką i salami, który ukazał się w 2014 roku. ile taka zupa krem ma kalorii? czy jest to dietetyczny krem czy raczej bardziej konkretnuy?

    • Jola napisał(a):

      Ewelino, niestety, ale nie mamy przelicznika kalorycznego przygotowywanych potraw. Zupa raczej nie należy do niskokalorycznych choćby przez dodanie do niej salami, ale można ją nieco „odchudzić” zastępując salami np. jakąś podwędzaną kiełbasą drobiową.
      Pozdrawiamy serdecznie 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *