Chłodnik z botwinki z jogurtem greckim

Tagi: , ,

Za oknami upały. Temperatury poszybowały w górę odwrotnie proporcjonalnie do apetytu. Kiedy na dworzec gorąco, trzeba szukać alternatywy dla gęstych, gorących i mocno sycących dań. Znaleźliśmy idealną! Nic w upalne dni nie smakuje tak dobrze jak chłodnik z botwinki z jogurtem greckim. Przyrządzony ze świeżych, chrupiących nowalijek zaspokoi głód i skutecznie ochłodzi! Zasmakuje nie tylko dużym, ale także małym głodomorom.

Na straganie w dzień targowy zaopatrzmy się w pęczek rzodkiewek, kilka ogórków gruntowych, dwa pęczki botwinki i pachnący koper. Do tego nabiał: maślanka, kefir i jogurt grecki, który nada chłodnikowi aksamitnej konsystencji. Tłuszcz zawarty w jogurcie greckim pozwoli lepiej przyswoić witaminy zawarte w nowalijkach.

Chłodnik przygotujesz szybko. Przed podaniem pamiętaj jednak o tym, aby dobrze go schłodzić. Doskonale smakował będzie także na drugi dzień. Jeśli chcesz podnieść jego wartość kaloryczną podaj go z ugotowanym na twardo jajkiem lub kromką pełnoziarnistego chleba. Za sprawą intensywnego, różowego koloru chłodnik z botwinki z jogurtem greckim będzie nie tylko pysznie smakował, ale także wyglądał!

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4-6 porcji zupy.

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 4 ogórki gruntowe
  • 2 pęczki botwinki ze średniej wielkości buraczkami
  • 1 pęczek koperku
  • 300 ml bulionu jarzynowego
  • 400 ml maślanki
  • 200 ml kefiru
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Buraczki oraz liście botwinki umyć, obrać, drobno posiekać.
  2. Buraczki umieścić w niewielkim garnku, zalać bulionem, gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodać posiekane liście botwiny.
  3. W międzyczasie rzodkiewki i ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pokroić w kosteczkę.
  4. Koperek posiekać.
  5. Wywar z buraczków ostudzić.
  6. W dużej misce lub garnku umieścić przygotowane ogórki, rzodkiewki oraz koperek (odłożyć odrobinę do dekoracji).
  7. Dolać wywar z buraczkami, ocet winny oraz sok z cytryny.
  8. Dodać maślankę, kefir oraz jogurt grecki.
  9. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  10. Przed podaniem porządnie schłodzić.

2 Comments

  • Gosia napisał(a):

    Być może ja nie jestem zaawansowana kulinarnie, a inni odnajdują się w przepisach. Ale któryś raz na stronie spotykam się z sytuacją gdzie pominięto składnik. Mowie o buraczkach, ponieważ można w sklepie dostać botwinkę z nierozwiniętymi buraczkami. Nie mam pojęcia ile buraków na proporcje dać, nie ma o nich mowy w składnikach

    • Ania napisał(a):

      W przepisie jest zaznaczone: 2 pęczki botwiny z buraczkami, doprecyzowałam, że buraczki średniej wielkości. Można także zobaczyć na zdjęciu, jak one wyglądały zanim trafiły do garnka 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *