Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

Tagi: , ,

W czerwcu, kiedy słońce grzeje już naprawdę mocno, na stole król jest tylko jeden. Gęsty, w intensywnym kolorze – zaspokaja głód i orzeźwia. Chłodnik z botwinki! W wersji klasycznej cieszy się niesłabnącą popularnością. Tym, którzy mają ochotę na małe urozmaicenie, do chłodnika z botwinki polecam dodatek mleka kokosowego.
Przepis na chłodnik z botwinki sprawdzony, testowany nie raz, nie dwa…Zaręczam, że smakuje jak u mamy!

Składniki:

  • Pęczek botwinki
  • 2 ogórki zielone
  • 500 ml kefiru/maślanki
  • 700 ml bulionu
  • Koperek
  • Szczypiorek
  • Ząbek czosnku
  • 1/2 cytryny
  • Jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól,pieprz
  • Opcjonalnie:1/2 puszki mleka kokosowego

Przygotowanie:

  1. Botwinę umyć, obrać. Buraczki pokroić na małą kostkę, liście oraz łodygi posiekać.
  2. Czosnek obrać, drobno posiekać.
  3. Buraczki oraz czosnek zalać bulionem, dodać łyżeczkę cukru. Gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać łodygi oraz liście. Gotować jeszcze chwilę – aż warzywa będą miękkie.
  4. Do ugotowanego wywaru dolać sok z połowy cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić.
  5. Ogórki zielone obrać i zetrzeć na tarce; koperek i szczypiorek posiekać. Dodać wraz z kefirem/maślanką (ew.mlekiem kokosowym) do ostudzonego wywaru – wymieszać i ponownie schłodzić.
  6. Jajka ugotować na twardo.
  7. Chłodnik z botwinki podawać prosto z lodówki, z jajkiem.

Chłodnik z botwinki
chłodnik z botwinki z mlekiem kokosowym
chłodnik botwinkowy z jajkiem
Gęsty chłodnik z botwinki
chłodnik botwinkowy z ogórkiem i jajkiem
chłodnik z botwinki z kiełkami

Zobacz też

2 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *