Chłodnik z botwiny i rzodkiewki

Tagi: , ,

Chłodnik z botwiny i rzodkiewki <3 Botwinka, kochana za piękny kolor, jaki nadaje zupom (o ile natura zdążyła ją wyposażyć w buraczki), dziś trafiła właśnie do chłodnika. Koniecznie wybierzcie właśnie botwinkę z buraczkami. Jeśli jeszcze są mikre, wówczas dodajcie do zupy koncentrat buraczkowy lub przygotujcie z niej na przykład pyszną zupę szpinakową z botwinką.

Chłodnik z botwiny i rzodkiewki, hojnie posypany szczypiorkiem i koperkiem, to pyszna uczta dla wszystkich zmysłów (nawet słuchu, bo przyjemnie chrupać rzodkiewkę, nieprawdaż?). Smacznego!

Chłodnik z botwiny i rzodkiewki:

  • pęczek botwinki (najlepiej z małymi z buraczkami)
  • pół pęczka rzodkiewek
  • 0,5 l kefiru
  • po pół pęczka szczypiorku i koperku
  • szczypta cukru
  • sok z połówki cytryny
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

  1. Botwinkę dokładnie myjemy, małe listki możemy odłożyć do dekoracji, pozostałe listki i łodyżki siekamy, buraczki cienko obieramy i kroimy w kosteczkę.
  2. Przekładamy botwinkę do garnka, zalewamy niedużą ilością wody (niecała szklanka), dodajemy szczyptę soli i cukru, gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z połówki cytryny. Odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Szczypiorek i koperek drobno siekamy, łączymy z kefirem.
  4. Dodajemy kefir do przestudzonej botwinki. Dodajemy startą na tarce o dużych oczkach lub drobno pokrojoną rzodkiewkę, mieszamy. Odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.
  5. Chłodnik podajemy posypany świeżymi ziołami.

chłodnik z botwiny i rzodkiewki

Jak zrobić chłodnik z botwiny i rzodkiewki?

Przepis na chłodnik z botwiny i rzodkiewki

Chłodnik z botwiny z rzodkiewką - przepis

Chłodnik z botwiny i rzodkiewki - jak zrobić?

 

Jeśli lubisz kefir, to koniecznie sprawdź inne nasze przepisy na chłodniki i zupy zabielane kefirem:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *