Chłodnik z buraków

Tagi:

Nic tak dobrze nie gasi pragnienia, a jednocześnie zaspokaja głodu, jak chłodnik! Lekki chłodnik z buraków z dodatkiem rzodkiewki i ogórków to danie, które w sezonie wiosenno – letnim powinno gościć na naszych stołach przynajmniej raz w tygodniu. W sezonie na botwinkę warto wykorzystać młode buraczki.

Składniki:

  • 4 duże lub 6 mniejszych buraków
  • Pęczek rzodkiewki
  • 4 ogórki szklarniowe
  • 300 ml kefiru
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • Pęczek koperku
  • Łyżka soku z cytryny
  • Szczypta czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • Sól i pieprz
  • Jajka

Przygotowanie:

  1. Buraki umyć, obrać, pokroić na połówki, przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Ostudzić.
  2. W trakcie gotowania do buraków dodać 1/2 łyżeczki soli, łyżeczkę cukru i octu.
  3. W międzyczasie obrać ogórki, pokroić w małą kosteczkę. Rzodkiewki utrzeć na tarce lub pokroić w mniejsze kawałki. Koperek posiekać.
  4. Jajka ugotować na półmiękko.
  5. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce. Dodać pokrojone warzywa: ogórki, rzodkiewki i koperek. Całość zalać kefirem oraz jogurtami. Dodać kilka łyżek wywaru z buraków, łyżę soku z cytryny oraz szczyptę granulowanego czosnku. Schłodzić.
  6. Chłodnik podawać z łyżką kwaśnej śmietany i ugotowanymi jajkami, udekorowany koperkiem.

Chłodnik z buraków 66Chłodnik z buraków 44chłodnik z buraków 22Chłodnik z buraków 55chłodnik z buraków 33

 

Koperek i rzodkiewka to idealnie wiosenne dodatki do zup! Sprawdź inne nasze przepisy:

 

Zobacz też