Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego

Tagi: ,

Kiedy jedna moja sąsiadka niesie drugiej cukinie z własnego ogródka, od razu wiadomo, że obdarowana zrobi z nich leczo. Ze mną sprawa nie jest tak oczywista. Prawdopodobnie cukinie trafią do zupy, ale jakiej? Zup z cukinii, jak i zup z cukinią można zrobić naprawdę wiele. Dziś zrobiłam prosty chłodnik z cukinii i serka śmietankowego.

Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego ma bardzo delikatny smak, który wręcz mnie urzekł. Możemy go podawać z wyrazistymi czosnkowymi grzankami lub niebieskim serem pleśniowym. Ale ja wolałam jak najdłużej delektować się łagodnością chłodnika z cukinii. Ewentualnie dodałabym do niego świeżą miętę, która doskonale pasuje do cukinii, co już nie raz sprawdziłam, przygotowując pyszny krem cukiniowy z miętą i słonecznikiem.

Wszystkim, którzy ponad kremowe zupy z cukinii wolą kawał(ek) dobrej cukinii, polecam zupę z cukinii z gnocchi i zupę jarzynową z cukinią.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości młode cukinie
  • niecały litr bulionu drobiowego
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 150 g serka śmietankowego
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie: grzanki czosnkowe
  • opcjonalnie: świeża mięta

Przygotowanie:

  1. Cebulę podduszam na maśle.
  2. Cukinię myję (nie obieram, zupa będzie miała bardziej intensywny kolor), odrobinę ścieram na tarce i odkładam na bok. Resztę kroję przekładam do garnka z bulionem, gotuję 10 minut.
  3. Dodaję podduszoną cebulę, miksuję, studzę, dodaję 150 g serka śmietankowego, ponownie miksuję na mniejszych obrotach, doprawiam solą i pieprzem.
  4. Odstawiam do wystygnięcia, a przestudzoną zupę lekko schładzam w lodówce.
  5. Chłodnik z cukinii i sera podaję udekorowany surową startą cukinią. Dla bardziej zdecydowanego smaku można dodać do chłodnika grzanki czosnkowe. Zupa pysznie smakuje także ze świeżą miętą.

chłodnik z cukinii i serka śmietankowego

5 Comments

  • Martyna Lewandowska napisał(a):

    Dla ilu osób jest ten przepis? Serek śmietankowy topiony?

    • Agata napisał(a):

      Przepis jest na 4 porcje, ale wszystko zależy od apetytów domowników 🙂 Zazwyczaj jemy obiad dwudaniowy, więc te nasze porcje nie są zbyt duże. Do zupy dodałam zwykły biały ser śmietankowy. Pozdrawiam!

  • Agata napisał(a):

    Biały ser śmietankowy, czyli taki twaróg z wiaderka? Czy serek kanapkowy? Czy zupka może stać w lodówce do następnego dnia? Niedawno robiłam jakąś zupę krem, która na drugi dzień była już kwaśna 🙁

    • Agata napisał(a):

      Ja dodałam serek śmietankowy kanapkowy 🙂 Jeśli chce Pani ugotować zupę na dwa dni, proponuję część zupy odlać do drugiego garnka i dodać do niej serek tuż przed podaniem.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *