Chłodnik z jajkiem marynowanym

Tagi:

Jeszcze kilka dni temu za oknami mocno grzało słońce. Teraz temperatury dały nam nieco odpocząć od upałów, których miałam już trochę dosyć. Nie mam za to absolutnie dosyć orzeźwiających chłodników z warzywami, jajkiem i świeżym, pachnącym koperkiem. Po prostu je uwielbiam, a chłodnik z jajkiem marynowanym należy do moich ulubionych.

Chłodnik z jajkiem marynowanym jest lekki i sycący zarazem. Ma piękny kolor i aromat. Miseczka takiej zupy to kwintesencja lata.

Do tego chłodnika dodałam nieco inne jajka niż zazwyczaj, bo wcześniej je zamarynowałam. Wystarczy na około 2-3 dni przed przygotowaniem zupy zamarynować jajka i będą idealne. Tak zamarynowane jajka nie tylko pięknie komponują się kolorystycznie z moją zupą, ale też świetnie smakują.

Jeśli jesteście fanami chłodników, to ten z pewnością będzie Wam smakował.

Jajka marynowane:

  • 4 jajka
  • 100 ml koncentratu barszczu
  • 100 ml octu winnego
  • 150 ml wody
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna kolorowego pieprzu
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. W garnku mieszamy koncentrat barszczu z octem winnym oraz wodą i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Doprowadzamy do zagotowania marynaty i odstawiamy do wystudzenia.
  2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Układamy w większym słoiku i zalewamy przestudzoną marynatą. Dodajemy plastry cebuli i zamykamy słoik. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 dni.

Chłodnik:

  • 1 Chłodnik instant
  • 1 ogórek szklarniowy
  • pęczek rzodkiewek
  • 400 g gęstego kefiru
  • pęczek koperku
  • 300 ml wrzącej wody

Przygotowanie:

  1. Chłodnik instant zalewamy 300 ml wrzącej wody. Mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  2. Rzodkiewki i ogórka kroimy w kosteczkę. Zamarynowane jajka też kroimy w kostkę.
  3. Wystudzony chłodnik instant mieszamy z kefirem i wrzucamy pokrojone warzywa i jajka.
  4. Koperek drobno szatkujemy i dodajemy do chłodnika.
  5. Całość mieszamy dokładnie i odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki do wystudzenia.

marynowane jajka

Przepis na chłodnik z jajkiem

Jak zrobić chłodnik z jajkiem

Chłodnik z jajkiem - przepis

Polecam też inne przepisy na  orzeźwiające zupy na naszym blogu :

Chłodnik z cukinii i sera śmietankowego

Chłodnik jagodowy z makaronem i smietanką 

Chłodnik litewski z miętą

Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *