Chłodnik z kalarepą na maślance w lodowych miseczkach

Tagi: ,

Chłodniki goszczą w mojej kuchni już od miesiąca. Zdążyłam przetestować kilka nowych i pysznych przepisów.

Dzisiaj kolejna propozycja na błyskawiczny obiad w nieco innej odsłonie: chłodnik z kalarepą na maślance! Nie ma nic lepszego na gorące dni od miseczki zimnej i orzeźwiającej zupy. Postanowiłam podać ją w lodowych miseczkach, które świetnie sprawdziły się jako naczynie do chłodnika z kalarepą, bo utrzymywały niską temperaturę zupy i dodatkowo nieco ją chłodziły. Moje lodowe miseczki miały  grube ścianki i wytrzymały dosyć długo nawet w upalny dzień. Najlepiej podawać je na małych talerzykach. Przygotowanie lodowych miseczek jest bardzo proste i szybkie, należy tylko pamiętać, że wykorzystujemy tylko jadalne elementy. Lodowe miseczki pięknie się prezentowały i odbijały promienie słoneczne sprawiając, że stół mienił się od delikatnych refleksów świetlnych.

(z podanych składników można przygotować około 4 porcje zupy)

Miseczki lodowe:

  • 3 miseczki o różnej srednicy
  • woda
  • plasterki cytrusów, świeże zioła lub jadalne kwiaty

Przygotowanie:

  1. Do małej miski wstawiamy miseczkę o mniejszej średnicy i nalewamy do niej odrobinę wody.
  2. Pomiędzy miski wlewamy wodę i wsuwamy plasterki cytrusów, świeże zioła lub kwiaty jadalne.
  3. Wstawiamy na całą noc do zamrażarki.
  4. Następnego dnia do małej miski wlewamy gorącą wodę i delikatnie wyjmujemy ją.
  5. Do większego naczynia wstawiamy drugą, większą miseczkę i wlewamy gorącą wodę. Wyjmujemy zamrożoną miseczkę lodową i od razu napełniamy chłodnikiem.

Chłodnik z kalarepą:

  • 1 Chłodnik czosnkowo-koperkowy Winiary
  • pęczek szczypiorku
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • 1/2 kalarepy
  • 500 ml maślanki

Przygotowanie:

  1. Zawartość opakowania zalewamy 300 ml wrzącej wody. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystudzenia (do temperatury pokojowej).
  2. Ogórek i kalarepę obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Utarte warzywa dodajemy do chłodnika.
  3. Całość mieszamy i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
  4. Zimny chłodnik nalewamy do lodowych miseczek i posypujemy szczypiorkiem i listkami mięty.

chłodnik z kalarepą i ogórkiem

chłodnik z kalarepką i ogórkiem

chłodnik na maślance z kalarepą

lodowa miseczka do chłodnika

chłodnik z kalarepą na maślance

chłodnik z kalarepą, ogórkiem i maślanką

Szukacie też innych przepisów na pyszne chłodniki ?  Jeśli tak , to polecam:

Chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą

Chłodnik jagodowy z makaronem i śmietanką

Chłodnik do picia

Chłodnik z jajkiem marynowanym

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *