Chłodnik z ogórka z awokado

Tagi: , ,

Lody, lody dla ochłody! Wysokie temperatury sprawiają, że w kółko tylko jedlibyśmy lody i pili mocno schłodzone napoje. W trakcie upałów nie należy jednak zapominać o dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych i mineralnych. Pomimo braku apetytu, trzeba też coś jeść. Tylko co? “Zupy? Odpadają! Przecież za gorąco!” Hola, hola, poczekajcie! A co z chłodnikami – zupami, które nie dość, że ugaszą pragnienie, przyjemnie ochłodzą, to jeszcze delikatnie nasycą? Podrzucamy pomysł do dyskusji. Choć sprawa w zasadzie już przegadana i nie ma się nad czym zastanawiać! Łapcie przepis na chłodnik z ogórka z awokado.

Zielone ogórki gruntowe znajdziecie aktualnie w każdym warzywniaku. Chrupiące – należy obrać i pokroić w kosteczkę. Dla uzyskania kremowej konsystencji sięgamy po awokado. Zastanawiacie się, jak sprawić, aby chłodnik zyskał wyrazisty smak i aromat? Z pomocą przychodzi Chłodnik Ogórkowy Winiary – mieszanka przypraw, które sprawiają, że zupa na bazie zaledwie kilku składników nabiera charakteru. Całość zalewamy przetworami mlecznymi. Świeżości dodadzą także posiekana mięta oraz sok z limonki.

Z podanych składników przygotujecie ok. 3 większych lub 4 mniejszych porcji chłodnika.

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 4 ogórki szklarniowe
  • 400 ml kefiru
  • 300 ml maślanki
  • 1 opakowanie Chłodnika Ogórkowego Winiary
  • 100 ml zimnej wody mineralnej
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 gałązki mięty
  • Garść płatków migdałów
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ogórki i awokado obrać, pokroić w kosteczkę.
  2. Opakowanie Chłodnika Ogórkowego Winiary dokładnie rozmieszać w 300 ml gorącej wody. Wystudzić.
  3. Miętę posiekać.
  4. W dużej misce wymieszać pokrojone ogórki, awokado oraz miętę z kefirem i maślanką.
  5. Dolać przestudzony Chłodnik Ogórkowy Winiary.
  6. Następnie dodać zimną wodę oraz sok z limonki. Całość dokładnie wymieszać.
  7. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Porządnie schłodzić.
  8. Chłodnik z ogórka z awokado podawać udekorowany kawałkami awokado i posypany płatkami migdałów.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *