Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą

Tagi: ,

Na progu lata świat staje do góry nogami. Nagle zupa nie jest gorąca, a przyjemnie chłodzi i na dodatek smakuje jak deser. A na drugie danie wystarczy zjeść młode ziemniaczki, pachnące koperkiem i podane ze szklanką zsiadłego mleka czy mizerią. Spróbujcie zjeść na obiad same ziemniaki w środku zimy… co prawda moje dzieci czasem próbują, ale na zimowym talerzu same ziemniaki to za mało. Latem wszystko się zmienia. A najbardziej chyba zmieniają się zupy.

Pachnące, aromatyczne, kiedy trzeba – gorące lub słodkie jak deser, a zarazem orzeźwiające jak spacer pod ogrodowym zraszaczem. Taki właśnie jest dzisiejszy chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą. Czerwcowy rabarbar nie jest już tak strasznie kwaśny, można z niego przygotować chłodnik z dodatkiem truskawek. I wiecie, że wcale nie trzeba go specjalnie dosładzać? Zwłaszcza jeśli dodamy do niego dojrzewające w słońcu truskawki.

A do tego wystarczy jeszcze dodać lody. W połączeniu z ich słodyczą kwaśny rabarbar nabiera uroku. Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi będzie przyjemnie orzeźwiał, jeżeli dodacie do niego miętę. Pychotka!

Składniki:

  • 3 łodygi rabarbaru
  • miseczka truskawek
  • łyżka cukru trzcinowego
  • ulubione lody owocowe
  • trzy goździki
  • szczypta mielonego imbiru
  • garść świeżych listków mięty

Przygotowanie:

  1. Rabarbar myję przełamuję na pół odrywając łyka, kroję na kawałki.
  2. Truskawki myję, odszypułkowuję, kilka odkładam do dekoracji. Resztę przekładam wraz z rabarbarem do garnka, zalewam zimną wodą (nie za dużo, tylko tyle, żeby przykryć rabarbar i truskawki), dodaję cukier, goździki i szczyptę imbiru, zagotowuję. Gotuję 2 minuty od zagotowania.
  3. Zestawiam garnek z płyty, odławiam goździki, miksuję. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, zagęszczam ją mąką ziemniaczaną (łyżkę mąki rozprowadzam w zimnej wodzie, zupę wstawiam z powrotem na płytę, wlewam mąkę z wodą, zagotowuję mieszając).
  4. Odstawiam do całkowitego przestygnięcia, potem chłodzę zupę w lodówce.
  5. Chłodnik podaję z gałką lodów i świeżo siekanymi listkami mięty, dekoruję plasterkami truskawek.

Chłodnik z rabarbaru

Przepis na chłodnik z rabarbaru

Jak zrobić chłodnik z rabarbaru?

Chłodnik z rabarbaru - przepis

chłodnik z rabarbaru - składniki

Chłodnik z rabarbaru - jak zrobić?

Chłodnik z rabarbaru - jak zrobić?

Wszystkim wielbicielom rabarbaru i przeróżnych zup owocowych polecam:

chłodnik z rabarbaru z grzankami na słodko

zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego 

zupa owocowa z serkiem mascarpone

zupa truskawkowa z bezikami

zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *