Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami
Tagi: chłodnik, zupa owocowa

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: średni
To już chyba jeden z ostatnich chłodników z rabarbaru tego lata. A szkoda, że sezon na rabarbar trwa tak krótko, bo mam na niego mnóstwo kulinarnych pomysłów, począwszy od drożdżowego ciasta, poprzez owocowy chłodnik, a na kapuśniaku z młodej kapusty z dodatkiem rabarbaru kończąc.
Z dzieciństwa najbardziej pamiętam kompot z rabarbaru. W swojej kuchni najczęściej wykorzystuję rabarbar do zakwaszania kapuśniaku z młodej kapusty czy też młodej kapusty zasmażanej. Ale nie byłoby lata bez chłodnika z rabarbaru. Słodkiego niczym deser, bo takie owocowe chłodniki moja rodzina lubi najbardziej.
Chłodnik z rabarbaru świetnie smakuje z bitą śmietaną i grzankami na słodko. Można je posypać cukrem pudrem, ale ja miałam zamiar podać je jeszcze ciepłe, dlatego dodałam cukier puder do mleka, w którym zamoczyłam grzanki przed wyłożeniem na patelnię.
Chłodnik z rabarbaru:
- 0,5 kg rabarbaru
- 1,5 szklanki wody
- 150 g drobnego cukru (może być kryształ)
- laska wanilii
- 200 g śmietany kremówki
Przygotowanie:
- W garnku zagotowuję 1,5 szklanki wody z cukrem i laską wanilii.
- Gotuję na „wolnym ogniu” około 10 minut.
- W tym czasie rabarbar myję, obcinam końce, obieram obieraczką do warzyw.
- Kroję na nieduże kawałki, dorzucam do garnka, zagotowuję.
- Kiedy zupa się zagotuje, gotuję chwilkę, a potem odstawiam garnek na bok, przykrywam.
- Po około 15 minutach wyciągam z garnka laskę wanilii.
- Miksuję zupę, odstawiam do ostygnięcia, po czym lekko ochładzam w lodówce.
- Schłodzoną śmietanę ubijam mikserem, odstawiam do lodówki.
- Chłodnik z rabarbaru podaję z bitą śmietaną i słodkimi grzankami.
Grzanki:
- kilka kromek bułki typu weka
- szklanka mleka
- cukier puder
- odrobina oleju
Przygotowanie:
- Tuż przed podaniem przygotowuję słodkie grzanki.
- Mleko wlewam do głębokiego talerza, dodaję do niego łyżeczkę cukru pudru, mieszam.
- Kromki weki zanurzam na chwilę w mleku i rumienię na patelni na niewielkiej ilości oleju na jasnozłoty kolor (można też nie dodawać cukru pudru do mleka, a oprószyć nim grzanki tuż przed podaniem).
Wszystkim miłośnikom zup owocowych polecam:
zupę z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego
zupę owocową z serkiem mascarpone
zupę truskawkową z bezikami
Smacznego!