Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami

Tagi: ,

To już chyba jeden z ostatnich chłodników z rabarbaru tego lata. A szkoda, że sezon na rabarbar trwa tak krótko, bo mam na niego mnóstwo kulinarnych pomysłów, począwszy od drożdżowego ciasta, poprzez owocowy chłodnik, a na kapuśniaku z młodej kapusty z dodatkiem rabarbaru kończąc.

Z dzieciństwa najbardziej pamiętam kompot z rabarbaru. W swojej kuchni najczęściej wykorzystuję rabarbar do zakwaszania kapuśniaku z młodej kapusty czy też młodej kapusty zasmażanej. Ale nie byłoby lata bez chłodnika z rabarbaru. Słodkiego niczym deser, bo takie owocowe chłodniki moja rodzina lubi najbardziej.

Chłodnik z rabarbaru świetnie smakuje z bitą śmietaną i grzankami na słodko. Można je posypać cukrem pudrem, ale ja miałam zamiar podać je jeszcze ciepłe, dlatego dodałam cukier puder do mleka, w którym zamoczyłam grzanki przed wyłożeniem na patelnię.

Chłodnik z rabarbaru:

  • 0,5 kg rabarbaru
  • 1,5 szklanki wody
  • 150 g drobnego cukru (może być kryształ)
  • laska wanilii
  • 200 g śmietany kremówki

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotowuję 1,5 szklanki wody z cukrem i laską wanilii.
  2. Gotuję na „wolnym ogniu” około 10 minut.
  3. W tym czasie rabarbar myję, obcinam końce, obieram obieraczką do warzyw.
  4. Kroję na nieduże kawałki, dorzucam do garnka, zagotowuję.
  5. Kiedy zupa się zagotuje, gotuję chwilkę, a potem odstawiam garnek na bok, przykrywam.
  6. Po około 15 minutach wyciągam z garnka laskę wanilii.
  7. Miksuję zupę, odstawiam do ostygnięcia, po czym lekko ochładzam w lodówce.
  8. Schłodzoną śmietanę ubijam mikserem, odstawiam do lodówki.
  9. Chłodnik z rabarbaru podaję z bitą śmietaną i słodkimi grzankami.

 

Grzanki:

  • kilka kromek bułki typu weka
  • szklanka mleka
  • cukier puder
  • odrobina oleju

Przygotowanie:

  1. Tuż przed podaniem przygotowuję słodkie grzanki.
  2. Mleko wlewam do głębokiego talerza, dodaję do niego łyżeczkę cukru pudru, mieszam.
  3. Kromki weki zanurzam na chwilę w mleku i rumienię na patelni na niewielkiej ilości oleju na jasnozłoty kolor (można też nie dodawać cukru pudru do mleka, a oprószyć nim grzanki tuż przed podaniem).

chłodnik z rabarbaru z grzankami

chłodnik rabarbarowy z grzankami

Wszystkim miłośnikom zup owocowych polecam:

zupę z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego
zupę owocową z serkiem mascarpone
zupę truskawkową z bezikami

Smacznego!

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *