Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza

Tagi: , , ,

Przy okazji przyrządzania chłodnika litewskiego, przemknęło mi przez głowę pytanie, jak często zastanawiamy się nad tym skąd pochodzą potrawy, które na stałe goszczą na naszych stołach? W kuchni polskiej pojawiają się także wpływy z innych stron świata. Za czasów panowania dynastii Jagiellonów, kuchnia staropolska docierała na Litwę, specjały z tamtych stron natomiast do Korony. I tak przywędrował do nas chłodnik litewski, którym dziś zajadamy się w nieco cieplejsze dni. Doskonale gasi pragnienie, orzeźwia, a także pobudza apetyt. Chołodziec królował na stołach już za czasów Adama Mickiewicza. Pierwsze zapiski o tej zupie pochodzą z „Pana Tadeusza”: Podano w kolei wódkę, zaczem wszyscy siedli i chołodziec litewski milczkiem żwawo jedli.*

*Fragment z Księgi III „Pana Tadeusza”

Składniki:

  • Pęczek botwiny
  • 1/2 szklanki kwasu buraczanego
  • Pęczek rzodkiewki
  • Kilka ogórków gruntowych
  • Pęczek koperku
  • Pęczek szczypiorku
  • 400 ml kefiru
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Botwinkę umyć. Buraczki pokroić w drobną kostkę, łodygi i liście posiekać. Buraczki i łodygi zalać minimalną ilością wody, podgotować z ząbkiem czosnku, pod koniec gotowania dorzucić liście. Gotować do miękkości warzyw, następnie ostudzić.
  2. Ogórki obrać, rzodkiewki umyć. Warzywa zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
  3. Koperek i szczypiorek posiekać.
  4. Do ostudzonej botwinki dodać kwas buraczany, utarte ogórki, rzodkiewki oraz posiekany koperek i szczypiorek. Całość zalać kefirem.
  5. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  6. Chołodziec podawać schłodzony, opcjonalnie z ugotowanym na twardo jajkiem.

Pyszny chłodnik litewski Chłodnik litewski - przepisJak zrobić chłodnik litewski?Przepis na chłodnik litewskiSkąd pochodzi chłodnik litewski?Sposób na chłodnik litewski

 

Wiosenne warzywa, takie jak rzodkiewki, ogórki, szczypiorek i koperek znajdziesz też w innych naszych przepisach na zupy!

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *