Chowder z batatów i pieczonego selera

Tagi:

Chowder, anglosaska zupa z ryb i owoców morza pierwotnie gotowana na statkach z tego, czego nie udało się sprzedać, już dawno zeszła na ląd i pojawiła się na stołach oddalonych od otwartych wód o tysiące kilometrów. Pierwsze chowdery były prostymi zupami rybnymi. Obecnie nie muszą być gotowane na wywarach rybnych i w ogóle z rybami nie muszą mieć nic wspólnego. Te najbardziej popularne to przygotowane z kurczakiem lub kukurydzą. Mogą być nawet wegetariańskie i wegańskie, a ich  wspólną cechą jest przyjemnie gęsta konsystencja, którą uzyskujemy dzięki sporej ilości warzyw i dodatkowi kremowej śmietanki. Mają być też pozbawione jakiegokolwiek etosu, choćby nawet były przygotowane z najbardziej wykwintnymi dodatkami.  Po prostu proste i pożywne.

Chowder z batatów i pieczonego selera jest gęsty i pożywny, a do tego niezwykle aromatyczny. Aromat zawdzięcza pieczonemu selerowi, doprawionemu świeżym tymiankiem. Podczas pieczenia jego zapach roznosi się po całym domu, zwiastując domownikom zbliżający się obiad.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje sycącej zupy.

Chowder z batatów i pieczonego selera:

  • 0,5 kg batatów
  • nieduży seler
  • marchewka
  • pietruszka
  • ok. 0,7 l wywaru warzywnego, drobiowego wody
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • szczypior
  • szczypta chili
  • szczypta soli morskiej
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Seler myjemy, obieramy, kroimy w kostkę lub „frytki”. Przekładamy do miski, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, posypujemy listkami tymianku oberwanymi z gałązek. Pieczemy ok. 30 minut.
  2. W tym czasie bataty, marchewkę i pietruszkę 0bieramy, kroimy w kostkę.
  3. Cebulkę siekamy, szklimy na oliwie z dodatkiem szczypty chili i soli. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy, aż odda swój aromat.
  4. Do podduszonej cebulki dodajemy bataty z warzywami, chwilę smażymy.
  5. Podlewamy warzywa wywarem, gotujemy 12-15 minut do miękkości.
  6. Połowę upieczonego selera miksujemy z chochelką zupy, dodajemy do garnka. Drugą połowę kroimy w kostkę, również dodajemy do zupy. Zagotowujemy. Zestawiamy z kuchenki, dodajemy 0,5 szklanki słodkiej śmietanki. W razie konieczności doprawiamy zupę szczyptą soli.
  7. Zupę podajemy ze świeżo posiekanym szczypiorkiem.

 

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *