Chrupiące domowe grzanki do zupy

Tagi:

Grzanki to jeden z moich ulubionych dodatków do zup. Te domowe mogę sobie przygotować z pieczywa pszennego lub razowego, z ulubionymi ziołami lub bez dodatków i zrumienić w piekarniku tak, jak lubię. Dziś zrobiłam pszenne i razowe, z nieco czerstwego pieczywa, bo takie najlepiej się kroi. Kiedy kupowałam dwa dni temu chleb, był oczywiście świeży, więc wyłożyłam go na talerz i przykryłam ściereczką, żeby nieco sczerstwiał. Jedną porcję na grzanki razowe przygotowałam z rozpuszczonym na patelni masłem i bez ziół. Drugą z oliwą z oliwek. Gdy wystygły po zrumienieniu w piekarniku, przesypałam je do plastikowych pojemników, szczelnie zamknęłam i będę mogła je w ten sposób przechowywać kilka tygodni, chociaż jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie zostały zjedzone dużo szybciej. Do schrupania nadają się też grzanki z długiej bułki pokrojonej w poprzek na małe kromki, które skrapiam z dwóch stron oliwą i posypuję ziołami. W piekarniku rumienię ok. 5 minut i podaję na talerzyku obok zupy.

Składniki:

  • czerstwe pieczywo pszenne lub razowe (bułka lub chleb) – u mnie dwa małe chlebki
  •  oliwa z oliwek lub masło – kilka łyżek
  •  zioła prowansalskie lub inne ulubione

Przygotowanie:

  1. Pieczywo kroję w kostkę.
  2. Przekładam do plastikowej miski, skrapiam oliwą z oliwek w sprayu lekko mieszając grzanki w misce. Zamiast oliwy można użyć kilka łyżek roztopionego masła.
  3. Posypuję grzanki ziołami, lekko mieszam, aby równomiernie rozprowadzić zioła.
  4. Rumienię na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nastawionym na 200 st C, około 10 minut, aż uzyskają złoty kolor.

Zobacz też