Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni
Tagi: chłodnik, zupa krem, zupa z pora

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: łatwy
Szczypta wspomnień z dzieciństwa. To właśnie one były inspiracją dla Luisa Diata, francuskiego szefa kuchni nowojorskiego hotelu Ritz, do stworzenia chłodnika crème vichyssoise. Doprawiony delikatną nutą tęsknoty za rodzinnym domem w Montmarault i babciną kuchnią, w której zupa z porów i ziemniaków pojawiała się regularnie, na stałe wpisał się w serce Luisa. Sprawdź, jak pysznie smakuje ta historia! Na ciepło z grzankami, na zimno z bitą śmietaną.
Składniki:
- 6 porów
- 4 ziemniaki
- cebula
- 0,7 l wywaru drobiowego
- 1/4 szklanki białego wina
- sól morska
- pieprz biały
- 200g słodkiej śmietanki
- 3 łyżki masła klarowanego
- bouquet garni z natką pietruszki, gałązką lubczyku, liściem laurowym i tymiankiem
- szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
- Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle.
- Dodajemy pokrojone w krążki pory i pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy 10 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Podlewamy warzywa białym winem, chwilę dusimy, aż większość płynu odparuje.
- Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy bouquet garni i szczyptę soli, gotujemy 10 minut.
- Wyciągamy zioła, blendujemy zupę na gładki krem, doprawiamy białym pieprzem.
- Kiedy zupa wystygnie, wstawiamy garnek na pół godziny do lodówki.
- Przed podaniem ubijamy schłodzoną śmietankę ze szczyptą soli.
- Chłodnik podajemy udekorowany bitą śmietaną i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Na ciepło crème vichyssoise przygotowujemy bez ubijania śmietanki – zabielamy nią zupę po ugotowaniu.