Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Tagi: , ,

Szczypta wspomnień z dzieciństwa. To właśnie one były inspiracją dla Luisa Diata, francuskiego szefa kuchni nowojorskiego hotelu Ritz, do stworzenia chłodnika crème vichyssoise. Doprawiony delikatną nutą tęsknoty za rodzinnym domem w Montmarault i babciną kuchnią, w której zupa z porów i ziemniaków pojawiała się regularnie, na stałe wpisał się w serce Luisa. Sprawdź, jak pysznie smakuje ta historia! Na ciepło z grzankami, na zimno z bitą śmietaną.

Składniki:

  • 6 porów
  • 4 ziemniaki
  • cebula
  • 0,7 l wywaru drobiowego
  • 1/4 szklanki białego wina
  • sól morska
  • pieprz biały
  • 200g słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • bouquet garni z natką pietruszki, gałązką lubczyku, liściem laurowym i tymiankiem
  • szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle.
  2. Dodajemy pokrojone w krążki pory i pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy 10 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  3. Podlewamy warzywa białym winem, chwilę dusimy, aż większość płynu odparuje.
  4. Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy bouquet garni i szczyptę soli, gotujemy 10 minut.
  5. Wyciągamy zioła, blendujemy zupę na gładki krem, doprawiamy białym pieprzem.
  6. Kiedy zupa wystygnie, wstawiamy garnek na pół godziny do lodówki.
  7. Przed podaniem ubijamy schłodzoną śmietankę ze szczyptą soli.
  8. Chłodnik podajemy udekorowany bitą śmietaną i świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Na ciepło crème vichyssoise przygotowujemy bez ubijania śmietanki – zabielamy nią zupę po ugotowaniu.

creme vichyssoise

creme vichyssoise - jak zrobić?

creme vichyssoise - przepis

creme vichyssoise z bitą śmietaną

 

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *