Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

Tagi:

Czernina, czarnina, czarna polewka pod tymi nazwami kryje się jedna z najstarszych polskich zup. Zupa, która do dziś budzi wiele kontrowersji. A to ze względu na główny składnik, z którego jest przyrządzana. To esencjonalny rosół i krew kaczki, kury lub królika. Dla wielu jest nie do przełknięcia. Są jednak osoby, które takie krwiste dania uwielbiają, począwszy od kaszanki a na krwistych stekach kończąc. Jak zatem smakuje kontrowersyjna zupa?

Czernina jest niepowtarzalna. Swój charakterystyczny słodko-kwaśny smak zupa zawdzięcza dodatkom w postaci cukru i octu – dolewanego do zupy, aby uniknąć krzepnięcia krwi. Oprócz bazowych składników smak czerninie nadają także dodatki, które są zależne od tradycji kulinarnych z różnych zakątków Polski i indywidualnych upodobań. Tradycyjne receptury mogą zawierać: miód, syropy ze śliwek lub z gruszek, suszone owoce. W dzisiejszym przepisie smak zupy wzbogacają suszone śliwki i morele oraz wiśnie. Zupa doprawiona jest majerankiem i rozmarynem, które w połączeniu ze słodko-kwaśnym kontrastem tworzą idealny smak. Staropolski specjał podaję makaronem.

Czernina:

  • 1 porcja rosołowa kaczki: korpus, szyja, skrzydła + udka lub piersi
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/2 korzenia średniej wielkości selera
  • 1 średni por
  • gałązka lub dwie lubczyku
  • 1 cebula
  • 5 listków laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu
  • 3,5-4 litry wody
  • 250 ml krwi gęsiej albo kaczej, może być mrożona
  • 100 g mieszanych suszonych owoców –
  • śliwek, moreli
  • 1/2 szkl. mrożonych wiśni, bez pestek
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • Do podania –
  • makaron i gałązki świeżego rozmarynu

Przygotowanie:

  1. Krew (mrożoną) – dzień wcześniej wyjmij z zamrażarki i zostaw w lodówce żeby powoli się rozpuściła.
  2. Przygotuj włoszczyznę – warzywa obierz i umyj. Cebulę obierz z wierzchniej warstwy i opal nad palnikiem.
  3. Do garnka z zimną wodą włóż mięso i rozpocznij gotowanie na średniej mocy kuchenki.
  4. Wodę z mięsem doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień, tak żeby zawartość garnka gotowała się bardzo delikatnie. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokazują się tzw. szumowiny, zbierz je przy pomocy małego sitka.
  5. Po usunięciu szumowin do garnka wrzuć przygotowaną włoszczyznę oraz przypaloną cebulę.
  6. Następnie dodaj przyprawy: ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy i sól.
  7. To wszystko gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.
  8. Po zakończeniu gotowania przelej rosół przez metalowe sitko do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszelkich małych zanieczyszczeń.
  9. Owoce wrzuć do małego rondelka, zalej wodą i odstaw na ok. 30 do namoczenia. Następnie gotuj do miękkości, odcedź i wrzuć do rosołu.
  10. Do surowej krwi o temperaturze pokojowej dodaj ocet i cukier. Połącz z mąką rozrobioną śmietaną i rozmieszaj bardzo dokładnie, tak aby nie było żadnych grudek.
  11. W garnku zagotuj ponownie rosół. Do rosołu wlej cienkim strumieniem mieszaninę z krwi, octu i mąki, cały czas mieszając.
  12. Dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym majerankiem. Czerninę zagotuj i zestaw z ognia.
  13. Podawaj z makaronem i gałązkami świeżych ziół.

Zupa Czernina

Zupa Czernina

Sprawdź też inne nasze przepisy na zupy z dodatkiem owoców – nie tylko na słodko!

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *