Czeska zupa czosnkowa

Tagi: ,

Czeski klasyk: zupa czosnkowa. Wybierając się do tradycyjnej czeskiej restauracji w menu znajdziecie ją pod nazwą: česneková polévka lub česnečka. Dodatek szynki, żółtego sera oraz grzanek (przyrządzonych z chleba i smażonych na oleju) czyni z tego niepozornego dania bardzo sycącą propozycję obiadową. Ze względu na dużą ilość czosnku, zupa czosnkowa sprawdzi się idealnie w trakcie przeziębienia. Dobra rada (od serca): jeśli po zjedzeniu zupy czosnkowej, tego samego dnia macie zaplanowane jeszcze jakieś ważniejsze spotkania lub wizyty, zaopatrzcie się w paczkę miętówek :).
P.S. Bulion najszybciej przyrządzicie z aromatycznego suszu warzywnego, na który przepis już niebawem pojawi się na blogu.

Składniki:

  • 1 litr bulionu mięsno-warzywnego
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 200 g żółtego sera
  • 200 g szynki
  • Kilka kromek czerstwego chleba
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Zielona cebulka
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać, pokroić w drobne piórka, zeszklić na rozgrzanej w dużym garnku oliwie. Kiedy cebula zacznie się złocić, dodać przeciśnięte przez praskę cztery ząbki czosnku. Lekko podsmażyć – nie za długo, aby czosnek nie zrobił się gorzki.
  2. Podsmażoną cebulę i czosnek zalać gorącym bulionem. Zagotować. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięte pozostałe dwa ząbki czosnku (w ten sposób zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna, zachowamy przy okazji zdrowotne właściwości czosnku) oraz łyżeczkę majeranku. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Kromki chleba pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć grzanki – aż będą złote i chrupiące.
  4. Szynkę pokroić w plasterki, ser utrzeć na tarce na grubych oczkach, zieloną cebulkę posiekać.
  5. Do miski nałożyć porcję szynki i zielonej cebulki. Zalać gorącą zupą czosnkową, posypać serem.
  6. Zupę czosnkową podawać z grzankami, ew. dodatkiem roztrzepanego jajka.

zupa czosnkowaczeska zupa czosnkowazupa z czosnkuzupa czosnkowa z grzankamizupa czeska z serem

 

Zobacz też inne przepisy na grzanki i przepisy z grzankami:

2 Comments

  • pgv napisał(a):

    Już zakasam rękawy i biorę się za przygotowania. Zupy typu cebula i czosnek są dla mnie o wiele lepsze od innych, więc będę mieć nowy specjał. Ale pewnie zrezygnuję z dodanego tutaj mięsa, nie lubię go mieszać z zupami.

  • 1Kaloria napisał(a):

    Dziś robiłam (tylko w wersji wege) pycha! Zachwyceni wszyscy z rodziny którzy próbowali (przyciągający zapach:) Ser fajnie się rozpuszcza. Idealna na zimę, ciekawy smak, fajny przepis, dzięki!

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *