Czosnkowe miseczki chlebowe
Tagi: dodatki do zup, przepisy wielkanocne

Czas przygotowania: powyżej 1h Poziom trudności: łatwy
Pokazałam Wam ostatnio swoje ulubione miseczki, które przywiozłam z podróży lub dostałam w prezencie. Dzisiaj też będzie słów kilka o miseczkach, ale zupełnie innych, bo tym razem jadalnych 🙂
Te miseczki chlebowe piekłam już kilka razy i zawsze świetnie wychodzą, więc jeśli zastanawiacie się choćby odrobinkę, czy dacie radę samodzielnie upiec chleb – powiem Wam , że TAK. Do przygotowania czosnkowych miseczek chlebowych wykorzystałam swój olej czosnkowy z ziołami, ale można też dodać do ciasta drożdżowego czysty olej roślinny. Wówczas chlebki też wyrosną, ale nie będą miały tak intensywnego aromatu i smaku czosnku i ziół.
Miseczki chlebowe stanowią nie tylko bardzo oryginalną dekorację zupy i niebanalny sposób jej podania, ale są też jadalnym dodatkiem naszego dania. Świetnie pasują do żurku, zup gulaszowych, zupy cebulowej, czy zupy kuchni kaszubskiej, którą serwowałam ostatnio na blogu – polewki gdańskiej z suszonymi grzybami.
(Z tego przepisu wychodzi około 8 sztuk bułeczek.)
Składniki:
- 1,2 kg mąki pszennej
- 4 łyżki oleju z czosnkiem i ziołami
- 3-4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 jajka
- 14 g suchych drożdży ( 2 opakowania)
- szczypta soli morskiej
- 600 g lekko ciepłej wody
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy przez sitko do dużej miski. Dodajemy drożdże oraz czosnek granulowany. Mieszamy łyżką, aby w miarę równomiernie składniki się wymieszały.
- Dodajemy olej czosnkowy z ziołami, wodę oraz białka z jajek ( żółtka odkładamy do lodówki, wykorzystamy je później).
- Całość dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą łychą) i wyrabiamy w dłoniach aż ciasto będzie miękkie i jednolite. Można też wyrobić ciasto robotem z końcówką do ciast drożdżowych – znacznie ułatwia to pracę.
- Wyrobione ciasto delikatnie skrapiamy olejem i rozcieramy po powierzchni, aby nie wyschło.
- Przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
- Moim sprawdzonym sposobem na idealnie wyrośnięte ciasto drożdżowe jest wstawienie go do piekarnika nagrzanego do 40-50 C.
- Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 8 równych części.
- Każdy kawałek ciasta formujemy na kształt płaskiego placka i łapiemy z boku zbierając do środka, tworząc coś na kształt sakiewki.
- Ponownie rozpłaszczamy ciasto i ponownie zbieramy je do środka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kładziemy stroną zwijaną do blachy.
- Żółtka dokładnie roztrzepujemy widelcem i smarujemy każdą kulkę ciasta drożdżowego.
- Wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 200°C na 15 minut (bez termooobiegu).
- Po upieczeniu układamy na kratce do wystudzenia.
- Jeszcze z lekko ciepłych chlebków odcinamy czubki i wydrążamy środek.
- Miseczki chlebowe wydrążone i wystudzone, bezpośrednio przed nalaniem zupy wstawiamy jeszcze dosłownie na kilka minut do nagrzanego piekarnika (do momentu utworzenia się skorupki w środku), aby nie przeciekała nam zupa.