Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

Tagi:

Dobry staropolski kapuśniak nie należy do lekkich potraw. Choć nie jadamy go na co dzień, czasem warto ugotować jego lżejszą wersję – kapuśniak na indyku. Delikatny nie tylko w smaku, ale także dla żołądka, bo pozbawiony smażonych dodatków. Taki lekki kapuśniak warto przygotować na indyku. Ja wybrałam szyjkę indyczą, może to być także skrzydło, ale pozbawione skóry, która jest bardzo tłusta.

Tradycyjnie kapuśniak został przyprawiony kminkiem. Można użyć kminku mielonego, całych ziaren lub nasion lekko zmiażdżonych w moździerzu.

Jeśli do kapuśniaku dodajecie koncentrat pomidorowy, koniecznie musicie wypróbować kapuśniak z pomidorami z puszki, które podkreślają łagodny smak zupy. Najlepiej wykorzystać pomidory w całości, bez skórki, które przed dodaniem do zupy kroimy w mniejsze kawałki.

Ten kapuśniak ma być delikatny, dlatego też kapustę przed dodaniem do zupy dobrze płuczemy na sicie, aby zupa nie była zbyt kwaśna. Wielbiciele kwaśnego kapuśniaku mogą ten krok pominąć.

Z podanej ilości składników przygotujecie 6 porcji kapuśniaku.

Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki:

  • mała indycza szyjka
  • opcjonalnie: 2 medaliony z indyka
  • 2 l wody
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 3-4 ziemniaki
  • 40 dag kiszonej kapusty
  • puszka pomidorów bez skórki (400g)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka kminku
  • szczypta cukru
  • świeżo posiekana natka pietruszki do smaku

Przygotowanie:

  1. Skrzydło lub szyję z indyka przekładamy do garnka, zalewamy 2 l wody, zagotowujemy i gotujemy 30 minut.
  2. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy warzywa do garnka (por pozostawiamy w kawałku), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli, gotujemy 15 minut. W tym momencie można dodać do zupy pokrojone w kostkę medaliony z indyka.
  3. Kapustę przepłukujemy na sicie, odcedzamy, szatkujemy.
  4. Uzupełniamy odparowaną wodę, dodajemy kapustę do garnka, dodajemy roztarte w moździerzu nasiona kminku, gotujemy kolejne 15 minut.
  5. Pomidory z puszki kroimy w kawałki, dodajemy do garnka z zupą chwilę przed końcem gotowania, razem z sokiem pomidorowym. Doprawiamy zupę solą, pieprzem i szczyptą cukru.
  6. Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

2 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *