Delikatny krupnik z czarną quinoą i gotowaną marchewką

Tagi:

Delikatny krupnik z czarną quinoą i gotowaną marchewką to zupełnie inny krupnik niż zwykle. Zwolennicy tradycyjnej kuchni polskiej mogą kręcić głową z niedowierzaniem. Gdzie krupy? Nic dziwnego, bo tradycyjną kaszę jęczmienną zastępuje w tym przepisie quinoa. Na dodatek czarna! Ten niecodzienny krupnik smakuje też zupełnie inaczej, ale jeśli lubicie eksperymenty w kuchni, koniecznie powinniście spróbować.

A po co taki eksperyment? Otóż quinoa, czyli komosa ryżowa, a jeszcze inaczej – ryż peruwiański, jest bardzo zdrowa. Bogata w pełnowartościowe białko, kwasy omega 3 i wiele cennych witamin i minerałów (między innymi magnez), a nawet flawonoidy, powinna na stałe wpisać się w nasze menu.

Krupnik przygotowałam z filetem z piersi kurczaka. To też na przekór tradycji, ale dzięki temu zupa jest delikatna i w ogóle nietłusta. Cebulka dodana do zupy została podduszona na niewielkiej ilości oliwy, ale można dodać ją do zupy bez podduszania.

Choć zupa przypomina krupnik tylko z nazwy, ja przy niej pozostanę. Wy możecie nadać jej własną nazwę.  Macie pomysł? Piszcie w komentarzach 🙂

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje krupniku.

Delikatny krupnik z czarną quinoą i gotowaną marchewką:

  • mały filet z piersi kurczaka
  • 3/4 szklanki czarnej komosy ryżowej
  • 2 małe marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • mała cebula
  • odrobina oliwy
  • sól i pieprz
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • świeża zielenina (u mnie tymianek)

Przygotowanie:

  1. Filet z piersi kurczaka kroimy w plasterki lub kostkę.
  2. W garnku zagotowujemy 1,5 l wody, do wrzątku dodajemy pokrojony filet, chwilę gotujemy.
  3. Quinoę przelewamy gorącą wodą na gęstym sicie, dodajemy do zupy razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy 25 minut.
  4. W połowie czasu gotowania dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler.
  5. Cebulkę drobno siekamy i podduszamy na niewielkiej ilości oliwy. Pod koniec gotowania dodajemy do garnka z zupą.
  6. Zupę podajemy ze świeżą zieleniną.

kurnik z quinoą

krupnik z komosą ryżową

krupnik z czarnej komosy ryżowej

krupnik z piersią z kurczaka

Została Ci pierś z kurczaka? Zobacz, co jeszcze możesz z niej przygotować!

 

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *