Delikatny krupnik z czarną quinoą i gotowaną marchewką
Tagi: krupnik

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: łatwy
Delikatny krupnik z czarną quinoą i gotowaną marchewką to zupełnie inny krupnik niż zwykle. Zwolennicy tradycyjnej kuchni polskiej mogą kręcić głową z niedowierzaniem. Gdzie krupy? Nic dziwnego, bo tradycyjną kaszę jęczmienną zastępuje w tym przepisie quinoa. Na dodatek czarna! Ten niecodzienny krupnik smakuje też zupełnie inaczej, ale jeśli lubicie eksperymenty w kuchni, koniecznie powinniście spróbować.
A po co taki eksperyment? Otóż quinoa, czyli komosa ryżowa, a jeszcze inaczej – ryż peruwiański, jest bardzo zdrowa. Bogata w pełnowartościowe białko, kwasy omega 3 i wiele cennych witamin i minerałów (między innymi magnez), a nawet flawonoidy, powinna na stałe wpisać się w nasze menu.
Krupnik przygotowałam z filetem z piersi kurczaka. To też na przekór tradycji, ale dzięki temu zupa jest delikatna i w ogóle nietłusta. Cebulka dodana do zupy została podduszona na niewielkiej ilości oliwy, ale można dodać ją do zupy bez podduszania.
Choć zupa przypomina krupnik tylko z nazwy, ja przy niej pozostanę. Wy możecie nadać jej własną nazwę. Macie pomysł? Piszcie w komentarzach 🙂
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje krupniku.
Delikatny krupnik z czarną quinoą i gotowaną marchewką:
- mały filet z piersi kurczaka
- 3/4 szklanki czarnej komosy ryżowej
- 2 małe marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- mała cebula
- odrobina oliwy
- sól i pieprz
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- świeża zielenina (u mnie tymianek)
Przygotowanie:
- Filet z piersi kurczaka kroimy w plasterki lub kostkę.
- W garnku zagotowujemy 1,5 l wody, do wrzątku dodajemy pokrojony filet, chwilę gotujemy.
- Quinoę przelewamy gorącą wodą na gęstym sicie, dodajemy do zupy razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy 25 minut.
- W połowie czasu gotowania dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler.
- Cebulkę drobno siekamy i podduszamy na niewielkiej ilości oliwy. Pod koniec gotowania dodajemy do garnka z zupą.
- Zupę podajemy ze świeżą zieleniną.
Została Ci pierś z kurczaka? Zobacz, co jeszcze możesz z niej przygotować!
- Zupa krem warzywny z kurczakiem
- Zupa z soczewicy z pomidorami i kurczakiem
- Grochówka z kurczakiem i curry
- Zupa curry z kurczakiem
- Zupa tajska z kurczakiem
- Dietetyczny rosół
- Indyjska zupa tikka masala