Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

Tagi:

Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów, które kupiłam na wrocławskiej Hali Targowej, na warzywnym bulionie z lubczykiem była przepyszna. Aromatyczny zapach ściągnął do kuchni dzieci. Choć nie są szczególnymi wielbicielami grzybowych zup, po ostatnim wypadzie w góry nabrały do nich jakby więcej życzliwości i zjadły zupę ze smakiem.

Składniki:

  • 50 dkg świeżych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
  • około 1 litra bulionu warzywnego z lubczykiem
  • 3-4 ziemniaki
  • marchewka
  • pół szklanki makaronu (u mnie kolorowe świdry
  • można nie dodawać)
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany kremówki
  • gałązka świeżego rozmarynu (niekoniecznie)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska
  • pieprz czarny

Przygotowanie:

  1. Grzyby oczyszczam, kroję na kawałki (wielkość według upodobań).
  2. Cebulę drobno siekam, podduszam chwilę na maśle, dodaję grzyby i lekko przesmażam.
  3. Do gorącego bulionu dodaję grzyby, ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewkę startą na grubej tarce, solę, dodaję gałązkę rozmarynu, gotuję 15 minut.
  4. Pod koniec gotowania dodaję makaron (na tyle wcześniej, aby się ugotował). Dodaję śmietankę.
  5. Posypuję na talerzach natką pietruszki.

domowa grzybowa_2

domowa grzybowa_3

Zobacz też