Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych
Tagi: zupa grzybowa

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów, które kupiłam na wrocławskiej Hali Targowej, na warzywnym bulionie z lubczykiem była przepyszna. I to do tego stopnia, że aromatyczny zapach ściągnął do kuchni nawet dzieci! Choć nie są szczególnymi wielbicielami grzybowych zup, po ostatnim wypadzie w góry nabrały do nich jakby więcej życzliwości. W każdym razie zupę zjadły ze smakiem.
Co prawda oczyszczanie grzybów może chwilę zająć, ale jeśli sięgniecie po ładne i zdrowe prawdziwki lub podgrzybki, to nie będzie z nimi dużo zabawy. A warto wykorzystać te świeże, bo to właśnie one gwarantują to, że domowa zupa grzybowa jest tak aromatyczna i pyszna! Żeby zupa grzybowa była bardziej kremowa i aksamitna, ale też bardziej sycąca, dodaję do niej też gęstej, kremowej śmietany – czyli takiej od 30% zawartości tłuszczu. Smacznego!
Składniki:
- 50 dkg świeżych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
- około 1 litra bulionu warzywnego z lubczykiem
- 3-4 ziemniaki
- marchewka
- pół szklanki makaronu (u mnie kolorowe świdry
- można nie dodawać)
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietany kremówki
- gałązka świeżego rozmarynu (niekoniecznie)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie:
- Grzyby dokładnie oczyszczam i kroję na kawałki. Wielkość najlepiej dobrać według własnych upodobań – większe kawałki wyglądają ładniej na talerzu.
- Cebulę drobno siekam, podduszam chwilę na maśle, dodaję grzyby i lekko przesmażam.
- Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Marchewkę natomiast ścieram na tarce o dużych oczkach.
- Do gorącego bulionu dodaję grzyby, ziemniaki i startą marchewkę. Potem wszystko solę, dodaję gałązkę rozmarynu i gotuję przez 15 minut.
- Pod koniec gotowania dodaję makaron (na tyle wcześniej, aby się ugotował).
- Na sam koniec dodaję śmietankę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zupy.
- Domową zupę grzybową posypuję na talerzach natką pietruszki.
30 Comments
Super zupa szkoda ze przepis przeczytałam trochę za późno ale następnym razem napewno zrobie dokładnie jak tutaj
Sezon na grzyby wciąż trwa (może nawet sama wybiorę się na grzybobranie), więc okazji do przetestowania przepisu będzie w najbliższym czasie całkiem sporo 🙂 Pozdrawiam 🙂
Wyszła zupa marzenie. Dzieki za ten przepis. Nigdy wczesniej nie dodawałam rozmarynu i smietany słodkiej, zawsze kwasna. To jest to. Pyyyyycha!
Polecamy się na przyszłość 🙂 A śmietana słodka robi swoje 🙂
Ha właśnie takiego przepisu szukałam, dziś będzie zupa grzybowa-nawet rozmaryn jest w ogródku:)
I jak wrażenia? Dobrze, że grzybów pełno – u mnie też będzie grzybowa 🙂
Zupa pyszna. Dzisiaj będę ja robić drugi raz. Tych grzybów dałam dużo a mniej ziemniaków. Smaczek niepowtarzalny
Teraz to i ja muszę obowiązkowo zrobić na dniach grzybową 🙂
Przez x lat nienawidziłam zup grzybowych… Zbierać zawsze lubiłam, dziś poszliśmy z chłopakiem na grzyby. Stwierdziliśmy ze spróbujemy zrobić zupę grzybowa. Wzięliśmy przepis od pani. I teraz mogę powiedzieć -Kocham zupę gezybowa! Dziękujemy za najlepszy przepis na zupkę! Najlepsza jaka dotąd jadłam – dziękuje i pozdrawiam 🙂
Super! Zachęcam do testowania innych naszych przepisów, pozdrawiam 🙂
Zupka już się robi hihi 🙂
Ja zostałam właśnie obdarowana grzybami przez sąsiadkę. Będzie grzybowa 🙂
zupka wlasnie konczy sie gotowac ,nie moge sie doczekac jak bedzie smakowac rodzince.
Proszę dać znać, jak smakowała 🙂
I ja dzisiaj ją zrobię. Grzyby ma lekko już podsuszone od niedzieli. Ale dadzą radę myślę 😉
Najlepsza zupa grzybowa jaka jadłam. Jestem teraz ciekawa innych zup.
A co sądzicie o zrobieniu zupy po gotowaniu grzybów?
Chodzi o zupę na wywarze grzybowym czy z ugotowanymi wcześniej grzybami?
Nie spodziewałem się, że wyjdzie taka pychota 😀
To był mój pierwszy raz
Świetny przepis,polecam!kremówka daje smak!
Robiłam w sobotę,wyszła pyszna. Użyłam drobnego makaronu, bo taki lubimy, ugotowałam go oddzielnie. Nie dodawaj mąki
Tylko smietanę 30%,i tak wyszła zawiesista. To druga po gulaszowej, którą gotuję z waszych przepisów. Myślę że znajdę jeszcze jakieś, które na stałe wejdą do naszego jadłospisu. Pozdrawiam!
Brzmi pysznie 🙂 Grzybów w lasach zatrzęsienie, więc takie pyszności można, a nawet trzeba gotować 🙂
Czy zamiast świeżych mogę dodać suszone grzyby?
Właśnie jem 🙂 jest świetna! Zrobiłam z grzybów (akurat teraz z prawdziwków) mrożonych 🙂 miałam akurat swoje w zamrażarce, znalazłam ten przepis i wyszło super 🙂 marchewkę plus pietruszkę pokroiłam też jak ziemniaki i mam więcej warzyw, zamiast makaronu 😀
Brzmi pysznie 🙂 Pozdrawiamy 🙂
Proponuję wywar wlewać do podsmażonych grzybów , a nie odwrotnie, te smaki ,które się przysmażą , rozpuszczą się w wywarze.Gratuluję wyczucia kulinarnego. Niektórzy wkładają grzyby do wywaru i gotuję je.Powinno się je zawsze podsmażyć, wtedy mamy prawdziwy aromat grzybów.
To prawda, szkoda, by smaczek z patelni się zmarnował! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dodanie makaronu do zupy to dla mnie jest zbrodnia i makaron plus ziemniaki to nie pasuje.
Zupka przepyszna nawet z mrożonych grzybków jest pyszna. Od zeszłego roku często u nas gości a teraz robię non stop😀