Domowe masło orzechowe
Tagi: dodatki do zup

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
Zakochani w Zupach przygotowali dla Was nowy cykl przepisów, dzięki któremu kompleksowo zaopatrzycie lub uzupełnicie braki w swojej domowej spiżarni. Wśród naszych propozycji pojawią się : pasty, przetwory, zaprawy, susze, które stanowić będą idealny dodatek do zup. Cykl inauguruje prosty przepis na domowe masło orzechowe. Do jego przygotowania wystarczy ok. 20 minut. Podczas przygotowywanie zup domowe masło orzechowe dodacie m.in. do kremu z marchewki, batata czy zupy afrykańskiej, na którą przepis już niebawem pojawi się na naszym blogu. Zaopatrzcie się w zapas słoików na domowe masło orzechowe i…do dzieła!
Składniki:
- 500 g orzeszków ziemnych niesolonych, najlepiej nieprażonych
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- Odrobina oliwy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Orzechy wsypać na dużą patelnię, prażyć przez kilka minut na wolnym ogniu (jeżeli kupiliśmy orzeszki prażone należy przejść od razu do 2. punktu przepisu).
- Uprażone orzechy przełożyć do misy blendera. Dodać sól.
- Rozpocząć miksowanie. Miksowanie może zająć nawet kilkanaście minut – w zależności od tego, jaką konsystencję masła preferujemy.
- Jeżeli po długim miksowaniu, masło wciąż będzie za gęste, można dodać odrobinę oliwy.
- Gotowe masło przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce do miesiąca.
- Przed podaniem wymieszać, aby połączyć masę z oddzielającym się po jakimś czasie olejem.
Co jeszcze ciekawego można dodawać do zup? Zobacz inne przepisy:
1 komentarz
Masło orzechowe nie jest tak samo ulubione jak to czekoladowe, ale jeśli mam możliwość jego zrobienia samodzielnie, to czemu by nie. Na pewno smakuje lepiej niż to kupne, więc do dzieła 🙂