Domowe ogórki małosolne – przepis

Tagi:

Domowe ogórki małosolne są bardzo proste w przygotowaniu i naprawdę nie ma możliwości, żeby się nie udały. Wystarczy duży słoik lub gliniany garnczek, dobrej jakości ogórki – najlepiej z zaprzyjaźnionego straganu, woda z solą, czosnek, koper i chrzan. Zresztą sprawdźcie przepis. Ogórki będą dobre do jedzenia już na drugi dzień, o ile zalejecie je gorącą wodą. Moim zdaniem najpyszniejsze są trzeciego dnia, ale jeśli nie uda Wam się odczekać tak długo, zjedzcie wcześniej i nastawcie nowe. Ogórki małosolne możecie wykorzystać do przygotowania ogórkowej z małosolniaków lub chłodnika, na który przepis już niebawem! Smacznego!

Domowe ogórki małosolne:

  • ogórki gruntowe (najlepiej małe, niepędzone, u mnie 25 sztuk na 3l słoik)
  • kawałek korzenia chrzanu
  • garść ząbków czosnku
  • kilka gałązek kopru z baldachem
  • opcjonalnie: liść chrzanu
  • czubata łyżka soli na 1l wody

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie myjemy, układamy ciasno w słoiku, od czasu do czasu dodając ząbek czosnku, kawałek pokrojonego wzdłuż korzenia chrzanu, gałązkę kopru.
  2. Sól rozpuszczamy w przegotowanej wodzie (nie ma znaczenia czy będzie gorąca, czy lekko przestudzona), zalewamy ogórki.
  3. Przykrywamy słoik gazą lub talerzykiem, odstawiamy na kilka dni.

domowe ogórki małosolne - przepis

domowe ogórki małosolne - jak zrobić?

domowe ogórki małosolne - czy dobre?

Domowe ogórki małosolne - najlepszy sposób

Przepis na domowe ogórki małosolne

domowe ogórki małosolne - czy warto robić?

domowe ogórki małosolne - sposoby

domowe ogórki małosolne - czy trudno je zrobić?

Nie kupuj tego, co możesz zrobić w domu! Domowe przetwory i inne pyszności są nie tylko zdrowsze, ale też bardzo proste!

…a to nawet nie połowa naszych pomysłów na jeszcze ciekawsze i pyszniejsze gotowanie! 🙂

Zobacz też

2 Comments

  • Rilla napisał(a):

    Ja zwykle jeszcze obcinam ogórkom końce – tylko trochę, po pół centymetra. Wtedy szybciej się kiszą! I można jeść dobre małosolniaki już następnego dnia :))

    • Agata napisał(a):

      Proces przyspiesza też zalanie ogórków gorącą wodą. Dobrze jest znać takie sposoby na przyspieszenie procesu kiszenia, w końcu nikt nie lubi długo na małosolniaki czekać 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *