Domowe paluszki grissini
Tagi: dodatki do zup

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
Chrupiące, włoskie paluszki grissini to doskonała przekąska pomiędzy daniami, ale też świetny dodatek do kremowych zup. Można je przygotować z dodatkiem przeróżnych ziół i przypraw – na przykład z tymiankiem (gdy chcemy schrupać paluszki grissini z zupą cebulową), chili, solą czy też bazylią lub oregano (pyszny kąsek do schrupania z kremem pomidorowym!). Paluszki grissini po upieczeniu można przechowywać równie długo jak grzanki. Warto więc przygotować ich większą ilość i podawać do kremowych zup, gdy tylko przyjdzie nam ochota.
paluszki grissini - 3 blaszki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 650 lub zwykłej
- 15 g świeżych drożdży
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek (dodatkowo do posmarowania paluszków)
- opcjonalnie: ulubione suszone zioła
Przygotowanie:
- Do szklanki z ciepłą wodą wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i łyżeczkę mąki, mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże „ruszą”. W tym czasie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól.
- Kiedy rozczyn będzie prawie „wychodził” ze szklanki, dodajemy go do miski z mąką, delikatnie mieszając.
- Dodajemy oliwę, wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Odkładamy ciasto do miski wysmarowanej oliwą , przykrywamy folią spożywczą, odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
- Z kuli ciasta odrywamy nieduże kawałki (wielkości orzecha włoskiego), formujemy w kulkę, następnie formujemy dłońmi na blacie lub stolnicy w długie i cienkie wałeczki (na długość lub szerokość blaszki do pieczenia). Układamy jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (nie za blisko siebie, bo paluszki jeszcze urosną).
- Za pomocą pędzelka silikonowego na paluszki grissini nanosimy oliwę (może być z dodatkiem chili lub czosnku), posypujemy ziołami (np. bazylia, oregano, majeranek).
- Paluszki grissini wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 st. C. Pieczemy ok. 15-20 minut, do zrumienienia.
Do jakich zup pasują paluszki grissini? Do wszystkich! Ale mamy też kilka ulubionych:
- Zupa pomidorowa z grissini
- Krem z papryki z rozmarynem
- Zupa z cukinii ze świeżą bazylią
- Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym
- Pomidorowa zupa krem inspirowana Italią
- Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami
- Zupa krem z zielonego groszku i porów z kwiatami jadalnymi
- Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi
- Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem