Domowe paluszki grissini

Tagi:

Chrupiące, włoskie paluszki grissini to doskonała przekąska pomiędzy daniami, ale też świetny dodatek do kremowych zup. Można je przygotować z dodatkiem przeróżnych ziół i przypraw – na przykład z tymiankiem (gdy chcemy schrupać paluszki grissini z zupą cebulową), chili, solą czy też bazylią lub oregano (pyszny kąsek do schrupania z kremem pomidorowym!). Paluszki grissini po upieczeniu można przechowywać równie długo jak grzanki. Warto więc przygotować ich większą ilość i podawać do kremowych zup, gdy tylko przyjdzie nam ochota.

paluszki grissini - 3 blaszki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 650 lub zwykłej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (dodatkowo do posmarowania paluszków)
  • opcjonalnie: ulubione suszone zioła

Przygotowanie:

  1. Do szklanki z ciepłą wodą wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i łyżeczkę mąki, mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże „ruszą”. W tym czasie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól.
  2. Kiedy rozczyn będzie prawie „wychodził” ze szklanki, dodajemy go do miski z mąką, delikatnie mieszając.
  3. Dodajemy oliwę, wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  4. Odkładamy ciasto do miski wysmarowanej oliwą , przykrywamy folią spożywczą, odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
  5. Z kuli ciasta odrywamy nieduże kawałki (wielkości orzecha włoskiego), formujemy w kulkę, następnie formujemy dłońmi na blacie lub stolnicy w długie i cienkie wałeczki (na długość lub szerokość blaszki do pieczenia). Układamy jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (nie za blisko siebie, bo paluszki jeszcze urosną).
  6. Za pomocą pędzelka silikonowego na paluszki grissini nanosimy oliwę (może być z dodatkiem chili lub czosnku), posypujemy ziołami (np. bazylia, oregano, majeranek).
  7. Paluszki grissini wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 st. C. Pieczemy ok. 15-20 minut, do zrumienienia.

paluszki grissini

grissini

włoskie paluszki grissini

włoskie domowe grissini

 

Do jakich zup pasują paluszki grissini? Do wszystkich! Ale mamy też kilka ulubionych:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *