Domowe pesto

Tagi:

Pora uzupełnić domową spiżarnię o kolejny dodatek do zup. Dziś miksujemy domowe pesto! Przy użyciu blendera przygotujecie je w zaledwie kilka minut. Domowe pesto można także przyrządzić w moździerzu – wówczas należy jednak dodawać i rozdrabniać składniki etapami. Pesto idealnie sprawdzi się m.in. jako dodatek do kremu ze słodkich pomidorów czy zupy z pieczonych pomidorów. Bazyliowa pasta, nie tylko świetnie smakuje, ale i wygląda. Domowym pesto posmarujemy też grzanki, którymi lubimy przegryzać niektóre zupy. Świeża bazylia, wyraziste włoskie sery, aromatyczny czosnek i oliwa…Zafundujmy sobie odrobinę la dolce vita w środku zimy!

Składniki:

  • 1 pęczek bazylii
  • 150 g sera pecorino
  • 50 g sera parmezan
  • 100 g orzeszków piniowych
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Oliwa
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Uważajmy, aby się nie przypaliły – nabierają wówczas gorzkiego posmaku.
  2. Ser utrzeć, ząbki czosnku obrać, bazylię umyć.
  3. Uprażone orzeszki, ser, czosnek oraz bazylię umieścić w pojemniku blendera, obficie zalać oliwą i doprawić solą i pieprzem.
  4. Całość zmiksować na gładką masę. Aby rozrzedzić pesto, dodajmy po prostu więcej oliwy.
  5. Domowe pesto podawać jako dodatek do ulubionych zup lub grzanek.

domowe pestopesto domowej robotypesto - jak zrobić?pasta z bazylii - jak zrobić?pasta pestohandmade pestopesto ręcznie robionepesto z bazylii - dodatki

 

Parmezan można też wykorzystać bezpośrednio w zupie. Zobacz przepisy na zupy z parmezanem:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *