Domowy makaron do rosołu

Tagi:

Domowy makaron. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane,  nawet pomimo wysiłku, jakiego wymaga ugniatanie i wałkowanie ciasta, i cierpliwości, jaką trzeba się wykazać. Za to jak pysznie smakuje, zwłaszcza z esencjonalnym rosołem lub zupą pomidorową.

Domowy makaron jajeczny – 4 porcje:

  • 20 dag mąki (plus sporo do podsypywania)
  • 2 jajka
  • łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, oprószamy solą.
  2. Robimy dołek, wbijamy jajka, zagniatamy ciasto (ta czynność będzie wymagała sporo cierpliwości i trochę siły).
  3. Kiedy ciasto będzie jednolite, dzielimy je na dwie części, pierwszą cienko rozwałkowujemy (tak cienko, że placek powinien zająć prawie całą stolnicę).
  4. Przekładamy płat ciasta na blat kuchenny i zostawiamy chwilę do przeschnięcia (ok. 15 minut, bez przykrycia). W tym czasie rozwałkowujemy drugą część ciasta i postępujemy z nią analogicznie jak z pierwszą.
  5. Rozwałkowane placki ciasta delikatnie oprószamy mąką, zwijamy w rulon, cienko kroimy. Otrzymany makaron rozsypujemy po stolnicy, by porozdzielał się na nitki.
  6. Makaron gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie ok. 5 minut, odcedzamy.

Makaronu można też nie gotować, a pozostawić na stolnicy do całkowitego wyschnięcia. Taki makaron można przechowywać w papierowej torbie lub w słoiku przez kilka tygodni.

makaron dyptyk 1

makaron dyptyk 2

makaron IMG_3537

makaron IMG_3544

makaron IMG_3540

makaron IMG_3554

 

Domowy makaron świetnie sprawdzi się w zupach, np.:

Zobacz też