Domowy makaron

Tagi:

Domowy makaron każdej niedzieli wyrabiała moja mama. Te czasy niestety dawno minęły. Ostatnio dosyć często wracam wspomnieniami do tego co było kiedyś, bo w moim domu to kuchnia była sercem, miejscem, w którym najczęściej przebywaliśmy. Tam skupiało się życie mojej rodziny. Domowe wyroby były czymś naturalnym.

Sama dopiero po wielu latach postanowiłam wrócić do tych tradycji i zdziwiła mnie prostota większości tych przepisów. Boimy się tego co nie znamy, a jak się okazuje większość starych receptur jest naprawdę prosta. Wystarczy tylko odrobina naszych chęci i czasu i możemy odtworzyć domowy rosołek jaki gotowały nasze babcie, mamy.

W kuchni preferuję prostotę i stawiam na dobre składniki. Ma być przyjemnie i oczywiście smacznie.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki wody o temp. pokojowej
  • mąka do podsypywania

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy mąkę (250 g) i wbijamy jajka.
  2. Mieszamy łyżką i stopniowo wlewamy wodę wyrabiając ciasto. Powinno być zwarte i nieco bardziej zbite niż ciasto do pierogów.
  3. Dodajemy dodatkowo około 25 g mąki. Jeśli będzie za bardzo się kleić to podsypujemy jeszcze nieco mąką.
  4. Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy na stolnicę podsypaną mąką.
  5. Wałkujemy bardzo cienko. Zwracamy uwagę, aby ciasto wszędzie było oprószone mąką, inaczej będzie się nam kleić.
  6. Rozwałkowane ciasto zostawiamy na chwilkę do lekkiego przesuszenia i zwijamy w rulonik . Jeśli będzie się jeszcze kleić podsypujemy mąką. Tniemy ostrym nożem na paseczki które roztrzepujemy na stolnicy. Grubość pasków jest dowolna,choć do rosołu najlepszy jest cienki makaron.
  7. Makaron wrzucamy do posolonej, wrzącej wody. Gotujemy z dodatkiem 1 łyżki oliwy, aby  się nie sklejał.

Domowy makaron możecie dodać do:
Zupy pomidorowej

Zobacz też

5 Comments

  • Karina napisał(a):

    można też podsuszyć na tej stolnicy i przełożyć do papierowych toreb do przechowania – pamiętam, że tak robiła moja mama:)

  • Jola napisał(a):

    Karina, o dziękuję . Tego nie wiedziałam, bo u nas zawsze schodziło wszystko na bieżąco

  • Grażyna Gawor napisał(a):

    Ja do makaronu domowego nie daję ani kropelki wody, same jajka i mąka. im większa będzie twardość zagniecionego ciasta tym będzie lepszy i nigdy się nie sklei. Teraz już nie mam siły wałkować twardego ciasta, więc jest trochę gorszy niż parę lat temu. Polecam, spróbujcie, pycha!!!

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *