Domowy przecier pomidorowy

Tagi:

Domowy przecier pomidorowy zrobiłam dzisiaj po raz pierwszy w życiu i jestem ogromnie zaskoczona łatwością w przygotowaniu i rewelacyjnym smakiem. Ten przecier pomidorowy niewiele ma wspólnego z przecierem z kartonika, który do tej pory kupowałam w sklepie.

Najlepsze do przecieru są podłużne pomidory. Niestety tym razem nie udało mi się takich dostać, ale będę wypatrywać ich przy kolejnych zakupach na ryneczku.

Z podanych proporcji, czyli 1 kg świeżych pomidorów, przygotowałam jeden słoiczek przecieru, który wystarcza na jedną zupę pomidorową. Domowy przecier pomidorowy można też wykorzystać do pizzy lub do sosu do gołąbków.

Podane proporcje cukru i soli jak dla mnie są idealne, ale warto zawsze smakować i sprawdzać, bo każdy z nas lubi mniej lub bardziej słone potrawy.

Przecier po przetarciu przez sitko gotowałam na małym ogniu nieco ponad godzinę. Tyle czasu wystarczyło, aby  zgęstniał. Podczas gotowania warto co jakiś czas wymieszać przecier, aby nie przywierał do garnka. Przy bardziej wodnistych pomidorach czas gotowania może być nieco dłuższy.

Do przecieru można też dodać suszone zioła, na przykład bazylię, oregano lub tymianek, choć ja wolę czysty przecier pomidorowy, bo w zależności od tego do czego go wykorzystam, potem mogę dodać do niego przyprawy.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Od pomidorów odrywamy szypułki, myjemy je i kroimy na 4 części lub na ósemki jeśli są duże.
  2. Wkładamy do garnka  i dociskamy drewnianą łyżką.
  3. Gotujemy na małym ogniu około 20-30 minut , co jakiś czas mieszając, aby pomidory nie przywarły do dna garnka. Pomidory powinny być bardzo miękkie.
  4. Tak przygotowane pomidory przecieramy łyżką przez sitko.
  5. Przetarte pomidory przelewamy do czystego garnka i dodajemy łyżkę cukru i 1/2 łyżeczkę soli. Ponownie nastawiamy na małym gazie około 1 godzinę, aż przecier się zagęści.
  6. Przelewamy do słoiczka i pasteryzujemy 20 minut.
Przecier pomidorowy

Zobacz też

8 Comments

  • Beata napisał(a):

    rany, wczoraj znalazłam super przepis na domową kostkę rosołową, dzisiaj na przecier! 🙂 precz chemio z mojej kuchni! 🙂

  • Jola napisał(a):

    Przepis szczerze polecam. Sama zdziwiłam się jak banalnie proste jest przygotowanie domowego przecieru.
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Ewa napisał(a):

    Jestem zachwycona blogiem. Gratulacje dla super kucharek 🙂 Wasze przepisy z pewnością będą dla mnie inspiracją.
    Jak długo można przechowywać taki domowy przecier?

    • Jola napisał(a):

      Wypasteryzowany przecier pomidorowy najlepiej przechowywać w piwniczce ( temp. 10-13 C) . W takich warunkach powinien wytrzymać do kolejnego sezonu pomidorowego lub do wyczerpania zapasów 🙂
      Po otwarciu słoiczka powinniśmy zużyć go w ciągu 48 godzin.
      Bardzo dziękujemy za miłe słowa i cieszymy się, że nasze przepisy są dla Ciebie inspiracją.
      Zapraszamy serdecznie do odwiedzania nas na blogu i na naszym profilu na facebooku.
      Pozdrawiamy 🙂

  • Burtek Pokoje Gościnne napisał(a):

    Polecam przepis na ten przecier, nie ma on nic wspólnego ze sklepową wersją.
    Smak, aromat unoszący się w kuchni i zachlapana bluzka przy przecieraniu przez sito.
    Spróbujcie, a nie wrócicie do gotowych przecierów 😛

  • Elżbieta napisał(a):

    Przepis super-ale Ja nie przecieram pomidorów tylko blenderem miksuję razem z skórkąi dodaję ząbek czosnku-polecam

    • Jola napisał(a):

      Tak też przecier przygotowuje moja mama z jednym małym wyjątkiem. Usuwa skórkę z pomidorów a resztę miksuje blenderem razem z pestkami. U mnie czosnek niestety odpada ze względu na mojego męża.

  • miabialisa pitkaranta napisał(a):

    Ja gorący przecier nakładam do słoiczków i już nie pasteryzuję.Potem przekręcam do góry dnem a jak wystygną przenoszę do piwnicy.zawsze tak robię i nigdy mi się nie psują (chyba że jest wadliwa nakrętka ale to normalne)

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *