Domowy ramen

Tagi: ,

Wbrew powszechnie panującemu przekonaniu ramen nie pochodzi wcale z Japonii, a z Chin. Do Kraju Kwitnącej wiśni przywędrował drogą morską w XIX wieku. Dodatek mięsa, które wcześniej nie gościło na stołach w państwie wyspiarskim, sprawił, że zupa ta wyjątkowo Japończykom zasmakowała.
Ramenu nie wolno przygotowywać w pośpiechu. Sekret smaku tkwi w długo gotowanym wywarze. Kreatywnością można za to popisać się przy doborze dodatków, wybierając wśród grzybów, glonów i warzyw. W misce zawsze będzie kolorowo!

Domowy ramen:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • Kawałek imbiru
  • Kawałek papryczki chilli
  • 2 jajka
  • 1/3 kapusty pekińskiej/włoskiej
  • Garść fasoli mung
  • Pęczek cebulki dymki

Przygotowanie:

  1. Umyte i obrane mięso, 2 marchewki, 2 pietruszki, selera, cebulę oraz 2 ząbki czosnku wkładamy do garnka i zalewamy ok.1,5 zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 godziny.
  2. W międzyczasie na patelnię wlewamy olej sezamowy oraz sos sojowy. Dodajemy obrane i posiekane: czosnek, imbir oraz papryczkę chilli. Podsmażamy, aż całość lekko zgęstnieje i się zredukuje.
  3. Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na połówki. Gotujemy także makaron. Marchewkę siekamy w słupki, kapustę szatkujemy.
  4. Ugotowany bulion cedzimy. Kurczaka kroimy w grube plastry.
  5. Do bulionu dodajemy zawartość patelni – podsmażone warzywa z olejem sezamowym i sosem sojowym.
  6. Do misek nakładamy porcję makaronu, kilka plastrów mięsa, połówkę jajka, garść kapusty oraz kiełków fasoli mung i trochę pokrojonej marchewki.
  7. Zalewamy gorącym bulionem. Całość dekorujemy posiekaną dymką.

domowy ramen
domowy ramen
domowy ramen - jak zrobić?
domowy ramen - przepis

Zobacz też

11 Comments

  • Ola napisał(a):

    a co z cebulą? Dodajemy do bulionu czy podsmażamy również? Marchewki w słupkach podsmażamy?

  • rasiell napisał(a):

    Seler jest zbedny, cala potrawa smakuje tylko nim. 1,5l wody zdazy calkiem wyparowac w trakcie gotowania na malym ogniu (polecam minimum 3 litry). Mieso warto podsmazyc przed gotowaniem, bedzie bardziej kruche. Chilli mozna sobie darowac (dodalem pol papryczki), wystarczy sam imbir w trakcie gotowania. Generalnie sam przepis do sporej przerobki.

  • Rilla napisał(a):

    Ja tam nie widzę w nim nic do przeróbki 😉 Seler i jego smak lubię, tak samo ostrość chilli, a woda pod przykryciem odparowała mi tylko trochę. Tylko mięso zmieniłam z piersi na udka z kostką, żeby przeszło więcej smaku z tłuszczu i kości. Kwestia gustu! 🙂

  • Nath napisał(a):

    Generalnie ten przepis zbyt wiele z ramenem wspólnego nie ma. Podstawą ramenu to bulion dashi, którego kluczowymi składnikami są wodorosty kombu i płatki bonito, a nie seler, marchewki i pietruszki. To zupa orientalna, a nie polski rosół.

    • Ania napisał(a):

      Powyższy przepis, jak z resztą sama nazwa wskazuje nam już na wstępie, został sporządzony dla wszystkich tych, którzy mają ochotę przygotować ramen w domowych warunkach. Można zatem nieco poeksperymentować i ugotować zupę, której składniki uda się nabyć w lokalnych sklepach, a jednocześnie przemycić namiastkę orientalnych smaków. W kuchni liczy się przecież fantazja i swoboda! 🙂 A na ramen z prawdziwego zdarzenia najlepiej wybrać się do Azji 🙂

  • Patrycja napisał(a):

    Zupa genialna w smaku. Aromatyczna i rozgrzewająca wariacja rosołowa.

  • Patrycja napisał(a):

    Zrobiłam ją już trzeci raz. Wszyscy ją uwielbiamy. Stawia na nogi przy przeziębieniu

  • Mikołaj napisał(a):

    A co z makaronem?Jaki?

  • Justyna napisał(a):

    Rewelacyjny przepis i baza do eksperymentów 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *