Domowy susz warzywny

Tagi:

Domowy susz warzywny to zdrowa alternatywa dla propozycji dostępnych w sklepach. Jego przygotowanie nie wymaga długich godzin pracy, jedynie odrobiny czasu, którego potrzeba do całkowitego wysuszenia warzyw. Susz można doprawić według własnych preferencji smakowych. Poniżej przepis na wersję klasyczną. Posiadając zapas aromatycznego miksu własnej roboty, gotowanie zup staje się jeszcze prostsze i szybsze niż dotychczas! Wystarczy dodać kilka garści, a w garnku znajdzie się w kilka sekund cały bukiet warzyw. Już niebawem na blogu pierwsze przepisy z wykorzystaniem domowej mieszanki warzyw.

Składniki:

  • 5 marchewek
  • 4 pietruszki
  • 1 pasternak
  • 2 pory (biała część)
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 3 łyżki suszonej natka pietruszki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać to temperatury 80 stopni.
  2. Warzywa umyć i obrać.
  3. Marchewki, pietruszki, pasternak i pora pokroić w cieniutkie plasterki. Z kolei cebulę w cienkie krążki, a papryczkę chilli w wąski paseczki.
  4. Tak przygotowane warzywa ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
  5. Suszyć aż warzywa będą chrupkie, suche i łamliwe, co jakiś czas mieszając.
  6. Wysuszone warzywa przełożyć do misy blendera, rozdrobnić. Na koniec dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
  7. Gotowy susz przechowywać szczelnie zamknięty, w suchym i ciemnym miejscu.

domowy susz - kolaz2domowy susz warzywny (9)domowy susz warzywny (15)domowy susz - kolaz3

 

Szukasz więcej pomysłów na suszenie warzyw i innych smakołyków? Zobacz też:

Zobacz też