Domowy zakwas na żurek
Tagi: dodatki do zup, przepisy wielkanocne, żurek

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
W żurku najważniejszy jest zakwas. To od niego zależy smak i aromat jednej z naszych ulubionych, tradycyjnych polskich zup. Zakwas można oczywiście kupić, tylko… czy warto, kiedy jego przygotowanie zajmuje zaledwie 5 minut? O tym, aby go zrobić należy jednak pomyśleć kilka dni przed gotowaniem zupy – domowy zakwas na żurek musi zdążyć się ukisić. Zwykle trawa to ok. 3-5 dni, w zależności od preferencji smakowych: im dłużej kiszony – tym bardziej kwaśny żur.
Składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
- 2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- słoik
- gaza
Przygotowanie:
- Słoik na domowy zakwas na żurek należy wyparzyć i pozostawić do wyschnięcia.
- Do słoika wsypać szklankę mąki, zalać ciepłą wodą, dokładnie wymieszać.
- Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie, opcjonalnie ząbek lub dwa czosnku.
- Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce.
- Żur kisić przez minimum 3 dni, raz dziennie mieszając. Intensywny i kwaśny uzyskamy po 5 dniach.
- Gotowy domowy zakwas na żurek przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Kwaśny może być nie tylko żurek na domowym zakwasie! Dowiedz się jak zakwaszać zupy oraz zobacz przepisy na zupy z kwaśnym posmakiem:
- Zupa borowikowa na zakwasie z kiszonej kapusty
- Barszcz czerwony na zakwasie
- Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem
- Krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną
- Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami
- Kwaśnica z prażokami
- Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
- Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu
- Zupa ogórkowa na żeberkach