Domowy zakwas na żurek

Tagi: , ,

W żurku najważniejszy jest zakwas. To od niego zależy smak i aromat jednej z naszych ulubionych, tradycyjnych polskich zup. Zakwas można oczywiście kupić, tylko… czy warto, kiedy jego przygotowanie zajmuje zaledwie 5 minut? O tym, aby go zrobić należy jednak pomyśleć kilka dni przed gotowaniem zupy – domowy zakwas na żurek musi zdążyć się ukisić. Zwykle trawa to ok. 3-5 dni, w zależności od preferencji smakowych: im dłużej kiszony – tym bardziej kwaśny żur.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
  • 2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • słoik
  • gaza

Przygotowanie:

  1. Słoik na domowy zakwas na żurek należy wyparzyć i pozostawić do wyschnięcia.
  2. Do słoika wsypać szklankę mąki, zalać ciepłą wodą, dokładnie wymieszać.
  3. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie, opcjonalnie ząbek lub dwa czosnku.
  4. Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce.
  5. Żur kisić przez minimum 3 dni, raz dziennie mieszając. Intensywny i kwaśny uzyskamy po 5 dniach.
  6. Gotowy domowy zakwas na żurek przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Jak zrobić domowy zakwas na żurek?Jak przygotować domowy zakwas na żurek?Domowy zakwas na żurek – jak zrobić?Domowy zakwas na żurek – porady Domowy zakwas na żurek – sprawdzone poradyDomowy zakwas na żurek – przepis

 

Kwaśny może być nie tylko żurek na domowym zakwasie! Dowiedz się jak zakwaszać zupy oraz zobacz przepisy na zupy z kwaśnym posmakiem:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *