Dwuwarstwowy chłodnik z pomidorami i awokado

Tagi:

Wydawać by się mogło, że przygotowałyśmy już z Agatką tak dużo chłodników, że nie jesteśmy już w stanie niczym Was zaskoczyć, ale… cały czas bardzo się staramy i ciągle eksperymentujemy kulinarnie.

Tym razem postanowiłam „pobawić się” w kolory i sprawić, aby dwuwarstwowy chłodnik cieszył nie tylko podniebienie, ale i oczy. Rok temu przygotowałam gazpacho i tym razem postanowiłam przygotować lekki chłodnik pomidorowy z odrobiną czosnku i szalotki, ale pominęłam pieczoną paprykę.

Druga część to chłodnik z awokado, który powinien mieć dosyć gęstą konsystencję, aby chłodniki się nie połączyły i warstwa zielona i czerwona były wyraźne i widoczne. Konsystencję zielonego chłodnika można zmienić dodając więcej lub mniej płynnego jogurtu. Jogurt naturalny można też zastąpić maślanką lub kefirem.

Chłodnik z pomidorów:

  •  4 -5 pomidorów lima
  • 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • szczypiorek do dekoracji
  • świeża mięta do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Pomidory myjemy i zalewamy wrzątkiem, a następnie usuwamy z nich skórki.
  2. Obrane pomidory kroimy na mniejsze kawałki i bardzo dokładnie usuwamy z nich nasiona.
  3. Szalotkę i ząbek czosnku obieramy i kroimy w kostkę.
  4. Obrane pomidory, szalotkę i czosnek przekładamy do blendera i miksujemy.
  5. Dodajemy ocet winny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Chłodnik z awokado:

  • 2 szt awokado
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 1 cytryna
  • 1/2  malutkiej cukinii
  • kilka listków świeżej mięty
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku

Przygotowanie:

  1. W rozdrabniaczu umieszczamy pokrojone w kostkę awokado oraz obraną i pokrojoną cukinię. Dodajemy sok z cytryny, kilka listków świeżej mięty oraz jogurt naturalny i dokładnie miksujemy .
  2. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki.

Do miseczek nakładamy najpierw chłodnik z awokado a następnie pomidorowy. Całość posypujemy szczypiorkiem i listkami mięty.

dwuwarstwowy chłodnik

przepis na dwuwarstwowy chłodnik

dwuwarstwowy chłodnik - przepis

Jak zrobić dwuwarstwowy chłodnik?

dwuwarstwowy chłodnik - sposoby

Polecam też:

Chłodnik z botwinką i jajkiem przepiórczym

Chłodnik buraczkowy z fetą

Chłodnik z jajkiem marynowanym

Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami

Chłodnik do picia

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *